Az eltűnt gépet kereső kínai hajók nem tudják merre induljanak

Tíz kínai hajó vesztegel a tengeren Thaiföld partjainál, illetve Szingapúr közelében, készenlétben várva az utasítást, hogy hova menjenek a Malaysia Airlines immár több mint egy hete eltűnt utasszállító repülőgépét keresni – számolt be a kínai média hétfőn.

 Peking újra és újra arra szólítja fel a malajziai hatóságokat, hogy adjanak “átfogó és pontos” információkat, különösen azután, hogy a malajziai miniszterelnök közölte, meggyőződésük, hogy a Kuala Lumpur és Peking között közlekedő MH370-es járat Boeing 777-es gépét szándékosan eltérítették eredeti útvonalától. A március 8-án eltűnt gép 227 utasából 154 volt kínai.

A kínai külügyi szóvivő a fejleményekre reagálva arról tájékoztatott, hogy Kína módosítja kutatási tervét és segítséget kér más országoktól. Kuala lumpuri források szerint hétfőig összesen 26 ország vállalt részt az eltűnt gép keresésében, illetve ajánlotta fel műholdjai információt.

Mindez a kutatási munka, a diplomácia még szervezettebb összehangolását, irányítását igényli Peking szerint. A kínai fél szakértők helyszínre küldésével ehhez is segítséget kíván nyújtani.

A kínai sajtónak, az online médiának, a közösségi oldalaknak, még ha alacsonyabb intenzitással is, de állandó témája a repülőgép és a rajta tartózkodók sorsa. A teljes bizonytalanságnak, illetve az egymásnak ellentmondó információknak, híreszteléseknek köszönhetően a legkülönbözőbb összeesküvés-elméletek látnak napvilágot.

A hivatalos kínai média jegyzetírói napok óta a maláj vezetőkön és a légitársaságon köszörülik a nyelvüket.

Az állami Hszinhua hírügynökség szintén sorra jelenteti meg kommentárjait, amelyekben számon kéri a maláj illetékeseken, hogy fontos értesüléseket csak rendkívül későn hoztak nyilvánosságra, ami miatt a gépet keresők időt veszítettek, a hozzátartozók idegállapota pedig sokat romlott.

A mai technikai fejlettség szintjére hivatkozva úgy véli a hírügynökség, azoknak, akiknek a pontos tájékoztatás lenne a kötelességük, mulasztást követtek el. A malajziai hatóságok mellett a felelősök sorában szerepelteti a repülőgép gyártóját, a Boeinget, a hajtóművek gyártóját, a Rolls-Royce-ot és a “hírszerzés szuperhatalmának” nevezett Egyesült Államokat is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez