Öngyilkosság a “szerelem városában”

A hajszárító zsinórjára kötötte fel magát a 29 éves Chun Dél-Koreában. A “szerelem városa” az egyik legnézettebb televíziós show műsor Dél-Koreában, ahol törölték a folytatást és elnézést kértek az öngyilkos lány családjától.

 

 

 Azt akarják, hogy komor és magányos legyek! Olyan lány, aki magánakvaló és nem kell senkinek!”- panaszkodott búcsúlevelében a lány. Édesanyja adta át a levelet a sajtónak, amely egyértelműen elítéli az SBS televízió módszerét. Mindenki tudja Dél-Koreában is, hogy a hasonló reality showk forgatókönyv alapján készülnek. Van egy casting, egy szereposztás, és azt várják el a szereplőktől, hogy “hozzák a figurát”. Akinek peche van, mint a 29 éves Chunnak, annak a negatív szerep jut. Ő ezt nem tudta elviselni és végzett magával.

Hol a felelősség határa? Vajon hibás-e a televíziós társaság is? Beperelheti-e az anya a televíziót lányának öngyilkossága miatt? Ezeket a témákat boncolgatja a dél-koreai sajtó. Két okból is igen aktuális problémáról van szó: egyrészt nagyon kevés a házasság és még kevesebb a gyerek. Hiába a gazdasági csoda, Dél-Korea egyébként Japánhoz hasonlóan abban a helyzetben van, hogy kihalhat, ha nem jönnek a bevándorlók. A népszerű televíziós showk, mint a “szerelem városa”, épp azt a célt akarják szolgálni, hogy minél több fiatal találjon egymásra. A 29 éves Chun öngyilkossága tehát ebből a szempontból is katasztrófa. A másik aktuális probléma maga az öngyilkosság: Dél-Korea ebben is a legelsők között van. Naponta 50 ember válik meg önként az élettől. Az OECD-ben vagyis a fejlett országok között ez a csúcs.

Folytatódhat-e az öngyilkosság után a “szerelem városa” a televízióban? A tévé társaság azt mondja, hogy igen. Aztán a nézők majd eldöntik: hajlandók-e követni egy olyan show műsort, melyben egy kétségbeesett szereplő felkötötte magát Dél-Koreában?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez