A thai kormány nem enged

Elutasította a thaiföldi kormány a november óta tartó tüntetések vezetőjének tárgyalási ajánlatát pénteken.

 “Jinglak (Sinavatra miniszterelnök) az ország legitim vezetője, Szuthep (Thaugszuban, a tüntetők vezére) pedig egy körözött személy, aki egy illegális mozgalmat vezet. A miniszterelnök nem tárgyalhat vele. Szuthep csak azért ajánlott tárgyalásokat – amelyeket korábban elvetett -, mert csökken a tüntetők száma” – mondta Csalerm Jubamrung munkaügyi miniszter, aki a múlt hónapban bevezetett szükségállapot betartatásáért is felelős.

Szuthep Thaugszuban csütörtökön közölte, hogy hajlandó élő adásban tévévitát folytatni a miniszterelnökkel. Ezt megelőzően hónapokon keresztül elutasította, hogy szóba álljon Jinglakkal, aki korábban viszont asztalhoz akart ülni a távozását három hónapja követelő demonstrálókkal.

Bangkokban az utóbbi napokban mindennapossá váltak a fegyveres támadások a miniszterelnök távozását követelő tüntetők és a kormány hívei között, az erőszak miatt november óta 23 ember vesztette életét. Előbbiek korrupcióval, valamint azzal vádolják Jinglakot, hogy bátyja, a 2006-ban a hadsereg által elmozdított és száműzetésben élő volt kormányfő, Thakszin Sinavatra “bábja”.

A tárgyalás visszautasítását követően Szuthep ismét verbális támadásba lendült. “Megöltél négy fiatal, ártatlan gyereket, Jinglak! Gyere Bangkokba, próbálj csak meg polgárháborút szítani! Lássuk, ki tud több embert az oldalára állítani, gyere csak!” – mondta Szuthep egy tüntetésen.

A kormányfő, aki az ország északi részén lévő Csiangmaiban tartózkodik, azt mondta, hogy az esetleges tárgyalásokon nemcsak neki és Szuthepnek, hanem számos más félnek részt kell vennie, mivel ő “nem képviselheti egyedül a thai népet”.

A tüntetések miatt Jinglak korábban előre hozott választást írt ki, de azt a Bangkokban népszerű, de az ország egészét tekintve a kormánypártnál jóval gyengébb ellenzék bojkottálta és akadályozta. A miniszterelnök ellen egy korrupciós vizsgálat is folyik az országban, elítélése a hatalomból való elmozdítását vonná maga után.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez