Érvénytelen a szükségállapot

Törvénytelen a szükségállapot, ami alapján a thai kormány megkezdte a bangkoki tüntetések felszámolását – állította meg egy thai bíróság. Bankokban közben az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba – a belváros látogatható, a turisták jól érzik magukat.

A thaiföldi rendőrség több bangkoki helyszínen hozzálátott a kormány távozását követelő tüntetők szétoszlatásához, az erőszakba torkolló hatósági intézkedésekben egy rendőr meghalt és 42 ember – köztük 14 rendőr – megsérült, írja az MTI. A helyszínen tartózkodó magyarok ugyanakkor azt mondják, a helyzet a városban alapvetően rendezett,, az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba.

A tüntetők nem tanúsítottak ellenállást – közölte a rendőrség, amely a fővárosban elrendelt szükségállapotra hivatkozott a művelet során. A hatóságok közel száz tüntetőt vettek őrizetbe. Akciójuk megfigyelők szerint azt is jelzi, hogy a kormány utasítására megkezdték a tüntetők eltávolítását több helyszínről, amelyeknél az aktivisták az átjutást is akadályozzák. Az ősszel kezdődött kormányellenes tüntetések során ez volt a legnagyobb méretű őrizetbe vételi művelet. A rendőrség eddig igyekezett tartózkodni az erőszaktól, amely az elmúlt hónapokban már így is több emberéletet követelt. A tüntetők három hónapja követelik Jinglak Sinavatra kormányfő távozását, akit azzal vádolnak, hogy bátyja, a 2006-ban államcsínnyel megbuktatott és száműzetésben élő Thakszin Sinavatra miniszterelnök bábja. A hatóságok már hétfőn bejelentették, hogy több elfoglalt intézménynél visszaveszik az ellenőrzést a tüntetőktől.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez