Kötelező gátat vetni az eloroszosodásnak

Nemzeti kötelessége a tádzsik állampolgároknak eltávolítani vezetéknevükből az orosz toldalékokat. Ezzel fékeznék meg a külföldi munkavállalásból fakadó eloroszosodást.

A tádzsik kormány nyelv és terminológiáért felelős bizottságának elnöke bejelentette, hogy minden állampolgárnak nemzeti kötelessége eltávolítani vezetéknevéből az orosz toldalékokat. Gavhar Sarofzoda hangsúlyozta, az eljárás ugyan nem bonyolult, de a jelentkezőknek egy sor vizsgálaton kell átesni, többek között rendőrségin is. A hatóságoknak meg akarnak győződni, hogy nem bűncselekmények eltitkolása miatt kérik a névváltoztatást.

Január végén Tádzsikisztán mezőgazdasági minisztere hazafias érzésektől motiválva lecserélte oroszos vezetéknevét. A hazafias átírással kapcsolatban még 2007-ben indított kampányt az elnök. „A visszatérés a kulturális gyökerekhez” jegyében akkor maga Emomali Rahmon is eltávolította vezetéknevéből az oroszból érkezett „-ov” toldalékot.

Tádzsikisztánban az Oroszországba vándorló, nagyszámú vendégmunkás azonban nem szívesen válna meg oroszos nevétől. Hivatalos adatok szerint jelenleg körülbelül egy millió tádzsik vendégmunkás dolgozik Oroszországban, akik a nyolcmilliós ország GDP-nek 60 százalékát küldik haza.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez