Csődörök harca a Ló évében Dél-Kínában

Egy kanca kegyeiért küzd két csődör a falu főterén- 500 éves újévi hagyomány ez Kuanghszi tartományban a Miao nemzetiség körében. A Ló évében minden eddiginél több csődör csap össze, hogy véres párviadalban bizonyítsa erejét.

500 jüant /mintegy 80 dollárt/ nyert a csődör gazdája Tiantouban, ahol a helyiek el sem tudják képzelni a Holdújévet a lovak párviadala nélkül. Mi történik: kivezetnek a főtérre egy formás kancát, majd színre lép a két vetélytárs, a két csődör. Egymásra uszítják őket, és ők két első lábukat felemelve rontanak egymásra. Aztán egymás nyakának esnek: csorog a vér…
A csődörök életre-halálra küzdenek: ha tetszik nekik a kanca, akkor mindent megtesznek a győzelem érdekében. Persze a gazdák erre ki is képezik őket. Erőteljes harcias lovakat nevelnek, külön a viadal számára. 4 és 8 év között a legjobb harcos a csődör. Egy-egy falusi viadalon 15-20 ló is megvív egymással. Mi lesz a vesztesekkel? Meggyógyítják őket, és részt vesznek a mezőgazdasági munkában. A bajnok pedig tovább küzd- más falvak sikeres csődörei ellen. Az állatvédők persze tiltakoznak, de a Miao népcsoport ragaszkodik a hagyományhoz. Ráadásul az a gazda, akinek a lova nyer, az igen megbecsült ember lesz a faluban: könnyebben talál magának feleséget, hiszen csődöre már megmutatta, hogy mit tud Kína istenhátamögötti déli tartományában, Kuanghsziban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez