Vérontás nélkül zajlottak a választások

A hónapok óta tüntető és a választást bojkottáló ellenzék számos körzetben lehetetlenné tette a voksok leadását.

 Vérontás nélkül, szinte békésen zajlottak le Thaiföldön vasárnap a parlamenti választások. A hétfőn közzétett előzetes adatok szerint 46 százalékos volt a részvétel. Abszolút számokban kifejezve a szavazásra jogosult 44,6 millió thaiföldi közül 20,4 millió tudta leadni voksát. 12 millióan az ellenzéki fellépés miatt nem tudtak szavazni – hogy aztán közülük hányan szerettek volna, azt nem tudni. 488 szavazóhelyiség idő előtt, már a nap első felében bezárt túlzott óvatosságból.

A szavazóbizottságok előzetesen azt az írásos utasítást kapták, hogy a voksolást fel kell függeszteni, ha bármilyen veszély jeleit észlelik. Egyes helyeken éltek is a lehetőséggel, és már akkor bezártak, amikor nem volt jele valós fenyegetettségnek. Akadt olyan körzet, ahol nem volt szavazócédula, és olyan is – 28 -, ahol nem volt jelölt: senki sem indult a választáson. Ötvenhárom szavazókörzetben eleve ki sem nyitottak a szavazóhelyiségek. Az ország 77 tartományából 68-ban ugyanakkor zavartalanul bonyolították le a voksolást. Szinte biztosra vehető, hogy a mostani kormányfő, Jinglak Sinavatra pártja szerzett ismét többséget az erősen foghíjas parlamentben. Ez azonban nemigen változtat bármin: marad a csaknem teljes bizonytalanság az országban.

Az ellenzék bojkottálta a szavazást -, továbbra is a kormány lemondását követeli és felváltását egy ügyvezető tanáccsal, amely nem választás révén állna össze. Célja eléréséhez újabb tüntetéseket tervez Bangkokba, bénítva a főváros életét, ahogy hónapok óta teszi. Emellett a szavazás eredményét érvénytelenné próbálja tenni jogi érvekkel, bár ezeket még keresi. Az ellenzéket vezető Demokrata Párt hétfőn azt közölte, hogy tanulmányozza a lehetőségeket. A másik oldalon a miniszterelnök asszony nem hajlandó lemondani, azzal érvelve, hogy hatalmas választási győzelem révén került hatalomra, és hogy nyitott a reformok felé. Az ellenzék követelte ügyvezető tanács felállítását azzal utasítja el, hogy a testület létrehozása antidemokratikus és alkotmányellenes lenne. Hogy a szavazást mikor fogják megismételni azokban a körzetekben, ahol vasárnap lehetetlen volt a lebonyolítás, még nem tudni.

Hétfőn egyébként pár ezer ellenzéki Bangkok központjába vonult, felszámolva a főváros peremén létesített táborát. Ugyancsak megszűnt két fontos közlekedési csomópont lezárása, onnan is távoztak az ellenzékiek. Szuthep Thaugszuban ellenzéki vezető közlése szerint biztonsági megfontolásból, más – nyugati szakértői – vélemények alapján viszont amiatt, mert gyérül seregük vagy legalábbis annak legelszántabb része.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez