Szétszakadt családok

Egy hét hallgatás után Észak-Korea elfogadta hétfőn Dél-Koreának azt a javaslatát, hogy kezdjenek tárgyalásokat a koreai háború miatt szétszakadt családok újabb találkozóinak megszervezéséről – közölte a szöuli országegyesítési minisztérium.

 Az észak-koreaiak már szerdán vagy csütörtökön készek lennének tárgyalni, és a tárgyalások helyszínéül az egyszerűség kedvéért Panmindzsont jelölték meg, amely a két ország között 1953-ban kijelölt tűzszüneti vonalon található.

Tavaly szeptemberben Phenjan alig egy héttel a kijelölt időpont előtt mondta le az újabb “családegyesítő” találkozót, Szöul állítólagos ellenséges szándékaira hivatkozva.

Az 1950-1953-as háború végén koreaiak milliói szakadtak el családjuktól, rokonaiktól, amikor az átléphetetlenné vált tűzszüneti vonal két oldalán rekedtek. Eddig 18 találkozót szerveztek számukra, legutóbb 2010-ben a Vöröskereszt segítségével. Ezeken az eseményeken összesen 17 ezer koreai ölelhette át évtizedek óta nem látott gyermekét, testvérét vagy szüleit.

Dél-Koreában tavaly 73 ezren kérték, hogy viszontláthassák rokonaikat, körülbelül 80 százalékuk már hetven év fölötti.

Szöul múlt héten javasolta, hogy február 17-e és 21-e közötti időpontra szervezzék meg a szétszakadt családok következő találkozóját az Északon lévő Kumgang-hegyi (Gyémánt-hegy) üdülőhely stadionjában. Az eseményen alig száz ember vehetne részt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez