Megörjít a politikai megosztottság – van megoldás!

A vörös ingesek és sárga ingesek párharca nemcsak az utcán folyik Thaiföldön hanem családokon belül is. Az eredmény a politikai stressz szindróma. Ezrek várakoznak a pszichiáterek előszobáiban, de lehet, hogy millióknak kellene.

Nem új a vörös ingesek és sárga ingesek szembenállása Thaiföldön: 2010-ben ugyanilyen feszült volt a helyzet. Akkor a sárga ingesek voltak hatalmon és a vörös ingesek rohamoztak az utcán. A politikai drámának halottai is voltak, de szinte minden résztvevő elméjét is megviselte a polgárháború. Valóságos pszichózis alakult ki: mindkét párt hívei az igazság letéteményesének képzeli magát, a másik oldalt pedig a “gonosz birodalmának”. Most még rosszabb a helyzet, még a családtagok sem kímélik egymást, otthon is hajba kapnak, mert mindenki csakis a saját televízióját nézi, a saját újságját olvassa, és teljesen semmibe veszi a másik oldal véleményét. Dr. Kavi szerint így alakul ki a politikai stressz szindróma, amely ma már nagy sok embert érint Thaiföldön. Sokan el is mennek a pszichiáterhez, de a többség magára marad mentális problémáival. Sőt nem is érzi, hogy baj van hiszen neki “igaza van”!
Mit ajánl Dr. Kavi, Thaiföld egyik legmenőbb pszichiátere? Először is szokjunk rá a pozitív gondolkodásra! Ne a bírálatra összpontosítsunk! Aztán meditáljunk, ennek a buddhizmusban évezredes hagyománya van. Különösen ajánlja a Kalama Sutta-t. Mi ennek a lényege? Az, hogy távolodjunk el a saját meggyőződésünktől! Vizsgáljuk meg, hogy nem rémhírek és előítéletek alkotják-e véleményünk alapját?! Vegyük észre, hogy önmagunkat vakítjuk meg a pártos gondolkodással!- figyelmeztet Thaiföld vezető pszichiátere, aki szerint a mostani politikai válság minden korábbinál nagyobb politikai vakság kockázatát jelenti. Ez neki jó hiszen sok a politikai stressz szindrómában szenvedő páciens, de biztosan nem jó a mentális gondokkal küzdő polgároknak és nem jó Thaiföldnek, amely az elmúlt évtizedek gazdasági siker sztoriját kockáztatja azzal, hogy a vörös ingesek és a sárga ingesek- igazságuk teljes tudatában- csépelik egymást az utcán Bangkokban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez