Teljes a káosz Bangkokban

Második napja folytatódnak Bangkokban a főváros életét megbénító ellenzéki tömegmegmozdulások, a tüntetők kedden körülzárták a vámhivatal épületét, és azt tervezik, hogy ellehetetlenítik más kormányintézmények munkáját is.

A kormány távozását követelő tüntetők keddre virradóra is ellenőrzésük alatt tartottak hét forgalmas belvárosi kereszteződést, és az utakon emelt úttorlaszoknál, sátrakban aludtak. Kedden azután ezrek vonultak a hivatali épületek felé, és azzal fenyegették több minisztérium dolgozóit, hogy megakadályozzák őket a munkavégzésben.

Az ellenzék radikálisabb szárnyához tartozó diákok bejelentették, hogy szerdától blokád alá veszik a bangkoki légi irányítási központot. A húsznaposra tervezett kormányellenes tömegmegmozdulás miatt már a múlt héten több nagy külföldi légitársaság törölte bangkoki járatait.

“A hivatalt bezártuk, de a vámellenőrzési pontokat nem. Meglátjuk, hogyan alakul a helyzet” – mondta az AFP hírügynökségnek Rakop Szriszupaat, a vámhivatal igazgatója. A tüntetők, akik keddre egyebek közt a munkaügyi és az informatikai minisztérium elfoglalását is tervbe vették, több mint két hónapja követelik Jinglak Sinavatra kormányának távozását és felváltását egy nem választott “népi tanáccsal”.

Igyekezvén kijutni a válságból, a miniszterelnök előre hozott választásokat jelentett be február 2-ra, amelyeken a kormányzó Puea Thai párt biztos győztesnek tekinthető. A tüntetők elutasítják a voksolást, és a fő ellenzéki erő, a Demokrata Párt bojkottálja azokat. Jinglak Sinavatra szerdára találkozót ajánlott minden félnek, hogy tanácskozzanak a választások későbbre halasztásáról.

A demonstrálók véget akarnak vetni a Thakszin-rendszernek. A tüntetők szerint Jinglak csupán korrupt bábja bátyjának, a 2006-ban puccsal megdöntött és 2008-ban a börtön elől külföldre menekült volt kormányfőnek, Thakszin Sinavatrának.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez