Motorbiciklit gyújtogattak, verekedtek a Samsung-gyár munkásai

Egy Samsung-gyárat építő munkások és biztonsági erők csaptak össze Vietnamban, miután a munkások egyikét megverték a biztonságiak.

Motorbicikliket gyújtott fel és összecsapott a rendőrséggel egy Észak-Vietnamban épülő Samsung-gyár több ezer munkása csütörtökön, értesülések szerint egy ember meghalt, további négyet pedig súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

Nguyen Van Giang, a gyárat biztosító alakulat vezetője a helyi Dan Tri internetes újságnak elmondta: az erőszak akkor tört ki, amikor a biztonsági őrök nem engedtek be az építkezés területére egy munkást, aki nem tudta bemutatni belépőkártyáját, s ütlegelni kezdték.

A több mint háromezer főből álló tömeg ezután felgyújtotta a biztonsági erők és a rendőrség bádogépületeit és motorbiciklijeit. A nézelődők által készített videofelvételek arról tanúskodnak, hogy a munkások kövekkel dobálták meg a rendőröket. A helyi hatóságok szerint három órával később sikerült helyreállítani a rendet.

A Samsung és további technológiai vállalatok, például az Intel és a Nokia, egyre inkább az indokínai országba helyezik át termékeik gyártását, mivel Vietnamban olcsóbb a munkaerő, mint például a szomszédos Kínában. Emellett Vietnam vezetése elnéző az adóelkerüléssel szemben is, ezzel is azt próbálja elérni, hogy az ország gazdaságát a hagyományos ruhaipari cikkek helyett a magasabb hozzáadott értéket képviselő szektorok irányába mozdítsák el. Vietnam technológiai exportja – ez többnyire mobiltelefonokat és táblagépeket takar – jelentősen nőtt az elmúlt három évben.

A dél-koreai Samsung vállalat tavaly óta építi kétmilliárd dollár értékű új üzemét Thai Nguyen tartományban, ahol okostelefonokat gyárt majd, és a társaság legnagyobb gyártóegysége lesz világszerte.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez