Dübörög Kazahsztán

Az utóbbi hetekben csupa jó gazdasági hírek érkeztek a távoli Kazahsztánból, amely a remélt közvetlen légi közlekedés révén várhatóan mielőbb közelebb kerül Magyarországhoz és fordítva.

A 17 millió lakosú közép-ázsiai ország bruttó hazai terméke, a GDP idén 6 százalékkal nő, a kazah nemzetközi tartalékok összege a 100 milliárd dollárhoz közelít. Kazahsztánba 2005 óta 172 milliárd dollárnyi külföldi tőkebefektetés érkezett, csupán 2012-ben 28,8 milliárd dollárnyi. Ám karácsony: a béke és a szeretet napján, érdemes azokra a fontos megnyilatkozásokra is felfigyelni. amelyeket a kazah elnök tett az utóbbi időben, kül- és belpolitikai vonatkozásban egyaránt.

Kezdjük az előbbivel: Nurszultan Nazarbajev legújabb ilyen megnyilatkozása – amelyet a RIA Novosztyi karácsony első napján ismertetett – arról szólt, az Eurázsiai gazdasági Unió létrehozatala nem kísérlet arra, hogy visszaállítsák az egykori Szovjetuniót. „Az Eurázsiai Gazdasági Unió megalakítása a szó igazi értelmében a jelennek innovatív projektje” – fogalmazott e hét keddjén a kazah elnök a Legfőbb Eurázsiai Tanács Moszkvában tartott ülésén. „Nincs és nem is lesz visszatérés a múltba. Ez az államaink közös, egyértelmű álláspontja” – hívta fel a figyelmet. Nem követi a gazdasági unió senki uszályát. A szövetség azonban az Európai Uniónak vagy bármi más egyesülésnek sem a másolata. „Mi a (gazdasági) uniót a saját hagyományaink és a saját történelmünk alapján építjük fel. Önkéntesen fogadjuk el ezt az integrációt, országaink saját érdekében” – szögezte le Nazarbajev.

A kazah elnök kifejezte azt a meggyőződését, a gazdasági integráció azért fog fejlődni, hogy ezzel megszilárduljon a nemzeti államiság és azt ily módon, a stabil gazdaság révén, még stabilabbá tegyék. „Erős evezősök hármasa ugyanis mindig gyorsabban halad, mint egyetlen evezős. És ha mi már nyolcan leszünk – a kapuk még mindig nyitva vannak -, rendkívül nagy sebességet érnénk el” – hangoztatta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez