Meztelenre vetkőztetve motozták a diplomatanőt

Látszólag jelentéktelen ügy miatt lett fagyos az Egyesült Államok és India kapcsolata. Egy indiai diplomatát egy kisebb csaláson értek New Yorkban – és súlyosan megaláztak. Az indai közvélemény  komolyan Amerika ellen fordult.

Kapják el az amerikai diplomaták azonos nemű élettársait! A Legfelsőbb Bíróság döntése után megtehetjük. – ez csak egy javaslat, igaz nem akárkitől, hanem az ellenzéki BJP külpolitikai gurujától származik. Jól jelzi, India egésze mennyire komolyan vette a New York-i helyettes főkonzul meghurcolását. Ha eddig nem is jutott a kormány, de mindenképpen komoly gesztus értékű lépéseket tettek. Az még a diplomáciai protokoll része, hogy az Egyesült Államok nagykövetét bekérették a Külügyminisztériumba, az azonban már jóval túlmegy a szokásos lépéseken, hogy az összes amerikai követségi dolgozó indiai személyi okmányait visszavonták. azonnali adatszolgáltatást követlenek minden, a követségen dolgozó indiai állampolgár, és a nem diplomata állományban levő amerikaiak jövedelméről, és – ami a terrorveszély miatt folyamatosan aggódó amerikaiaknak különösen fájó lehet – elbontották az amerikai követséget eddig védő barikádrendszert. Az éppen Indiában tartózkodó amerikai kongresszusi delegáció összes programját lemondták, sem a kormányzat, sem az ellenzék vezetői, de még a Külügyminisztérium alkalmazottai vagy az indiai parlament képviselői sem hajlandóak velük találkozni.

 

Az ügy, ami ilyen válaszreakcióükat váltott ki, egy indiai diplomata meghurcolása Amerikában. Devyani Khobragadét azzal vádolták, hogy háztartási alkalmazottjának valójában jóval kevesebb bért fizetett, mint amennyit a vízumkérelemben feltüntettek. (A hatóságoknál egyébként éppen az alkalmazott jelnetette őt fel.) Az ilyen csalások nem ritkák az Egyesült Államokban. Bizonyos bér alatt ugyanis egyszerűen nem adnak vízumot, viszont az az összeg, amit az amerikaiak elvártak volt (havi 4500 dollár – majd 1 millió forint) indiai viszonylatban eszetlenül magas összeg egy háztartási alkalmazottnak. (Így nem keresett éppen sokat – a havi 570 dollár (120 ezer Ft) teljes ellátás mellett is gyengécske pénz az Egyesült Államokban.)

Az indiai közvéleményt azonban nem is a vád, vagy az háborította fel, hogy a két gyermekes – amúgy  feltűnően dekoratív – 39 éves diplomatát a rendőrség hallgatta ki ez ügyben, hanem a módszerek. Az indiai lapok szerint a helyettes főkonzult bilincsben vitték el, majd egy körzeti rendőrörsön prostituáltak és drogdílerek között váratták órákig, hogy aztán meztelenre vetkőztetve motozzák meg. Végül, 250 ezer dollár óvadék fejében, szabadon távozott. De a szégyen megmaradt. 

Az amerikai a külügy szerint nem ők a felelősek a megalázó eljárásért, hanem a marsallok, akik ezt intézték. Ők pedig kijelentették, hogy ez a „szokásos eljárás”, és a továbbiakban nem nyilatkoznak. A külügy még annyit tett hozzá, hogy a konzult nem diplomáciai, hanem csak konzuli védelem illeti meg, amely ilyen ügyekre nem vonatkozik.

Az ügy lassan minkét félnek kínos lesz- India ugyanis az Egyesült Államok legfontosabb partnere a régióban, és nem engedheti meg magának, hogy egy ilyen incidens miatt elvessze a szimpátiáját.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez