Férfiassá teszi a bajusz az indus rendőrt

Minél több rendőrnek legyen bajsza! Így döntött Madhya Pradesh állam rendőrfőnöke. A szót pedig tett követte, több, mint 1000 egyenruhásnak pelyhedzik már a bajsza.

A bajusz Indiában hagyományosan a férfiak ékessége. A régi indusok is büszkék voltak szépen pödrött szőrzetükre, és ma is sok indiai férfia orra alatt feketéllik némi szőr. Ma már azért nem annyira divatos ez – a borotvált arcok száma egyre nő. A hagyományokhoz persze van, aki azért tartja magát. Indiában él a világ legnagyobb bajszú embere is – összességében jó négy méternyi szőrzettel büszkélkedhet. Nem is egyszerű polgár ő már, hanem Radzsasztán állam turisztikai hivatalának reklámembere. A bajusz – nem mellesleg – Indiában vallási-kulturális üzenetet is hordoz. míg a szakáll közembereknél általában az iszlámhoz kötődik, a bajusz hindu dolog.

Ezek a történelmi és kulturális okok mozgatták Madhya Pradesh állam kormányát is, amikor bajusznövesztő versenyt hirdettek a rendőrségnél. A cél, hogy a közegek tekintélye nőjön,. minél férfiasabban tűnjenek, és ezzel Mayank Jain rendőrfőnöknek akkor jutott eszébe ötletet, amikor egy állománygyűlésen látta, hogy a sok rendőrből mindössze háromnak van bajsza, de, ahogy mondta “a többiek igen nagy tisztelettel tekintettek rájuk.” A jó szó és a biztatás azonban kevésnek tűnt, így az állam rendőrei mostantól bajuszpótlékot kapnak. Ez nem túl jelentős, 66 rúpia (kb 240 Ft) havonta, de azért a meglehetősen alulfizetett közegeknek már megérződik a fizetésén. Azonnal több mint ezren kezdetek szőrt növeszteni a szájuk felett. Azt azért parancsba kapták, hogy ez a szőrzet ne lehet “túl feltűnő, vagy elrettentő”. Bár ez utóbbit kicsit azért nehéz értelmezni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez