Fejükre esett a Holdrakéta egy darabja

10800 jüan kárpótlást kapott egy parasztember Hunan tartományban, mert a házára hullott a kínai Holdrakéta egy darabja. Egy másik család 5200 jüan kártérítést kapott ugyancsak ezért – még jó, hogy mindenki megúszta ép bőrrel.

180 ezer embert telepítettek ki Szecsuán és Hunan tartományban azt megelőzően, hogy hétfőn fellőtték volna Kína első Hold űrhajóját. Az ember nélküli űrhajó sikeresen startolt, ám a rakéta egyes darabjai a Földre hullottak. Két házat is megrongáltak Hunan tartományban, és még az a szerencse, hogy a lakók megúszták ép bőrrel.

A biztosító az egyik parasztembernek 10800 jüan kártérítést fizetett ki – nagyjából 400 ezer forint – a másik 5200 jüant kapott. A kínai tudósok most azon dolgoznak, hogy olyan rakétát fejlesszenek ki, amelynek a darabjai nem landolnak a Földön, rögtön a start után.

A kínai űrközpontból, amely a dél-nyugati Szecsuán tartományban van, évente körülbelül 20 rakétát lőnek fel, ezért fennáll a baleset veszélye. Júniusban sikerült először embereket juttatniuk a világűrbe a kínai űrprogram keretében. A kínai asztronauták sikeresen hozzákapcsolódtak egy űrállomáshoz. Ennek azért van különösen nagy jelentősége, mert Kína azt tervezi: űrállomást üzemeltet 2020-tól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez