Istent keresed? Hívd a 114-et!

Éjjel-nappal hívható Kazahsztánban a 114-es telefonszám, amelyen vallási kérdésekben igazítják el az érdeklődőket. A non-stop forróvonalon akár Allahhoz, akár Istenhez is szólhatnak a hívők, esetlegese kételyeiket elosztlatják a klerikális call-center ájtatós manói, hoppá “szakemberei”!

Hihetetlen hírnek tűnik a szent telefonvonal, amelyen át vallási kérdéseket illetően kapnak eligazítást a kazah polgárok, sőt fültől fülbe gyónhatnak is, ám a kazahok többsége úgy véli, az egész nem más, mint a kormány “lehallgatási” akciója. Azzal kábítják a nép szerint a népet, hogy kiváló vallási szakértőkkel kommunikálhatnak a telefonálók, ezzel szemben a többség arra gyanakszik, hogy állambiztonsági ügynökök fogadják a hívásokat. S hogy miért is lenne erre szükség, és miért hisznek a kazahok inkább az összeesküvés-elméletben?
Egészen pontosan 67-en veszítették életüket terrortámadás következtében Kazahsztánban 2011 óta. Akkor volt az első öngyilkos merénylet az egykori szovjet tagállamban, ahol a lakosság jelentős része muzulmán. Az öngyilkos merénylet után megszigorították a törvényeket. Vannak bevett felekezetek: ide tartozik az államilag elismert iszlám, a kereszténység, a zsidó hit vagy a buddhizmus. Vannak viszont tiltott vallások, mint például a Jehova tanúi, a Hare Krisna vagy azok a muzulmánok, akik nem az állam által elismert iszlámot követik.
Állambiztonsági források szerint körülbelül száz dzsihád harcos utazott külföldre Kazahsztánból: ott vannak Afganisztánban, Szíriában és még számos más országban, ahova az Al-Kaida és a többi fanatikus szervezet küldi őket.
A kazah ellenzéki sajtó szerint a 114-es telefonszám remek regisztrációs lehetőséget nyújt az állambiztonságnak. A hitet kereső fiatalok között lehetnek ugyanis potenciális dzsihádharcosok. A vallási hotline-nal pedig az állambiztonság emberei még időben lekapcsolhatják az esetleges fanatikus merényletre készülőket Kazahsztánban.

300px-Religious symbols

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez