Megint mellényúltak az amerikai rasszisták

Make love!- szeretkezzetek! – a Gap reklámja Waris Ahluwahlia amerikai szikh színészt ábrázolja egy fehér nő társaságában. Make bombs!- írták rá gúnyosan New Yorkban, ahol még sokan emlékeznek szeptember 11-re. De mi köze a szikheknek az arab terrorizmushoz?

A turbán! Valószínűleg emiatt nézhette valaki arabnak a szikh-amerikai filmszínészt. De volt aki felismerte a szikh nemzeti viseletet, és neki pedig az nem tetszett! Azt írta fel, hogy “ne vezessetek taxit!” Ez célzás arra, hogy New Yorkban viszonylag sok a szikh a taxisofőrök között. A Gap- a jobb eladások reményében- különböző fajú és vallású hírességek segítségével népszerűsíti kínálatát Amerikában ahol a melting pot- a társadalom mint olvasztó tégely- még nem mindig működik hatékonyan New Yorkban, az ENSZ székhelyén sem.

Nem ez az első eset, hogy amerikai szikheket félreértésből ér – ilyen vagy olyan – támadás. A keleti parton jelentős közösségeik élnek – összesen jó negyed millió szikh él az Egyesült Államokban. A taxizás azért is fontos, mert a szikhek hagyományos hivatását – a fegyveres szolgálatot – az amerikai törvények nem teszik lehetővé. A turbán ugyanis vallásilag kötelező, akárcsak a szakáll, az amerikai fegyveres erők viszont sem szakállas, sem turbános katonákat nem alkalmaznak. (Két szikh katonaorvos kapott felmentést.) A szakáll és turbán viszont sokakban vált ki negatív érzelmeket Amerikában, így 2001 óta rendszeresek a szikhek elleni gyűlöletbűncselekmények. 2001-ben egy benzinkutast öltek meg, idén májusban egy 82 éves idős szikhre támadtak rá késsel kinézete miatt. A legsúlyosabb hasonló eset azonban 2012-ben történt – egy Oak Creek nevű kisvárosban egy veterán katona hét embert ölt meg egy szikh templomban – mert arabnak nézte őket. Az egészben az a legirónikusabb, hogy a szikhek, bár vallásuk kétségtelenül az iszlám elemeiből is építkezik, maguk is szélsőséges iszlamista terror célpontjai, otthon Indiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez