A vártnál kevesebb a halott

A tájfun által érintett területeken a helyzet szörnyű, de a halálos áldozatok száma negyede a vártnak. A nemzetközi segély úton van – az Egyesült Államok hadserege immár segítőként tér vissza az egykori gyarmatra.

A Fülöp-szigeteket sújtó Haiyan szupertájfun halálos áldozatainak száma 2000 és 2500 közé tehető, de semmiképpen nem éri el a korábban becsült tízezret – mondta Benigno Aquino elnök kedden. A CNN amerikai hírcsatornának adott interjújában a Fülöp-szigeteki államfő rámutatott, hogy a tízezer halálos áldozattal számoló helyi tisztségviselőket valószínűleg túlságosan megrázták az átélt szörnyűségek, ezért mondtak eltúlzott számokat. Az elnök elmondta, hogy a következő napokban még mintegy 29 önkormányzattal kell kapcsolatba lépni ahhoz, hogy kiderüljön az áldozatok végső száma.
Az Egyesült Államok közben újabb hadihajókkal próbál segíteni a katasztrófa sújtotta területen. Két kétéltűnek kell Japánból, a szaszebói amerikai támaszpontról a helyszínre hajóznia. Emellett készenlétben áll, de egyelőre a támaszponton marad a Denver nevű kétéltű szállítóhajó – közölte az AFP-vel egy neve elhallgatását kérő haditengerészeti tisztségviselő.

Ezek a hajók éppen az ilyen jellegű, katasztrófamentési feladatokra alkalmasak: partra tudnak szállítani árut, a fedélzetükön pedig van kórház. Képesek helikopterek fogadására, és van rajtuk tengervízlepárló berendezés, amellyel ivóvizet tudnak előállítani.

Paul Kennedy tábornok, a Fülöp-szigetekhez vezényelt tengerészgyalogos egység parancsnoka a haderőnem vezetésétől a segítségnyújtáshoz kért további Osprey típusú, hibrid légi járműveket, kétéltű, partra szállító rohamjárműveket, és lánctalpas páncélozott járműveket, amelyekkel felderíthetők a vízzel elöntött területek.
Lehet, hogy összesen akár 2000 tengerészgyalogost is az ázsiai országba vezényelnek – mondta egy meg nem nevezett tengerészgyalogsági tisztségviselő.

Szerdán a tájfun több ezer túlélője kifosztott egy állami rizsraktárat a Fülöp-szigetek középső részén lévő Leyte szigeten. A raktár egyik kidőlő fala agyonnyomott nyolc embert – közölte az országos élelmezésügyi hatóság szóvivője. A sziget az egyik olyan terület az országban, amelyet a leginkább sújtott a múlt heti tájfun. A raktár kifosztásánál rendőrök és katonák is voltak, de nem tudták azt megakadályozni. A fosztogatók 100 ezer zsák rizst vittek el – tette hozzá a szóvivő.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez