Templom miatt harckészültség

Melyik országhoz tartozik az ősrégi Preah Vihear templom és környéke? Emiatt gyakorlatilag miniháború tört ki Kambodzsa és Thaiföld között. Mindkét oldalon készültségbe helyezték a fegyveres erőket.

Kambodzsa és Thaiföld továbbra sem képes közös nevezőre jutni a két állam határán található Preah Vihear hindu templom ügyében. Fél évszázada huzakodnak rajta, a Nemzetközi Bíróság 1962-ben Kambodzsának ítélte a kegyhelyet, ezt azonban Thaiföld nem hajlandó tudomásul venni. Az ENSZ bírósága hétfőn dönt az ügyben, Kambodzsa és Thaiföld már készültségbe helyezte fegyveres erőit.

A két állam határvidéken, a hetvenes évek végén vált fontossá igazán ez a terület, amikor ide vonultak vissza a vörös khmerek szétvert erői. Akkor Amerika a vörös khmereket kezdte támogatni, hiszen Vietnam legyőzte őket. Éppen az a Vietnam, amely túl azon, hogy győzelmet aratott az USA felett, az akkori legnagyobb ellenfél, a Szovjetunió szövetségese volt.

Ott, a határvidéken halt meg Pol-Pot, a vörös khmerek vezére, akit kínai orvosa mérgezett meg-Peking utasítására. A terület szimbolikus jelentősége hatalmas Kambodzsa számára, amely a nemzeti érzelmek felkorbácsolásával próbálja meg helyreállítani az autokratikus uralom megingott stabilitását. Bangkok ugyanakkor szintén igény tart a tizenegyedik században épült, Sivának emelt szentélyre, így hétfőn, az ENSZ döntése után, lehet, hogy valóban elszabadulnak az indulatok!

Preah Vihear Temple

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez