Miniszterelnök akar lenni Malala

 

Malala Juszufzai, akit tavaly elvei miatt meglőttek a tálibok, a napokban nyerte el a Szaharov-díjat. Dacára annak, hogy a talibán továbbra is vadászik rá, a 16 éves diáklány nem adja fel a harcot, tovább küzd az emberi jogokért.

“A világ legbátrabb lánya” – mostanában így emlegetik Malala Juszufzait, a nők oktatáshoz való jogaiért kiálló pakisztáni lányt, akit egy tálib fegyveres megpróbált megölni az elvei miatt, és aki a közelmúltban elnyerte az Európai Parlament emberi jogi díját, a Szaharov-díjat.

 

A 16 éves pakisztáni lány Christiane Amanpournak, a CNN vezető külpolitikai tudósítójának adott interjút New Yorkban. Amikor Amanpour arról kérdezte, hogy orvos vagy politikus szeretne-e lenni inkább, Malala azt mondta: korábban orvos szeretett volna lenni, de rájött, többet tudna tenni az országért miniszterelnökként. –Sok pénzt fordíthatnék a költségvetésből az oktatásra – indokolta döntését. – Soha nem adom fel! – tette még hozzá, amikor a tálibok újabb halálos fenyegetéseiről kérdezték. – Csupán egy test az, amit meglőttek, de az álmaimat nem tudják lelőni. Nem a táliboké a dzsihad, hanem az enyém, én folytatok szent háborút, igaz, hogy “tollal és szavakkal” – hangoztatta Malala, akit egyébként Nobel-békedíjra is jelöltek, ám azt nem nyerte el. Ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta Amanpournak, hogy nagy megtiszteltetés lett volna számára a díj, ám úgy érzi: nem tett még eleget ahhoz, hogy megkapja.

A lány felidézte azt a napot is, amikor meglőtték és az első emléket, amikor egyhetes kóma után magához tért.

Mindenki angolul beszélt, orvosok és ápolónők vettek körül. Feküdtem a hordágyon, és akkor jöttem rá, hogy nem álom volt, valóban meglőttek, és külföldi kórházban vagyok. Az első gondolatom az volt, hogy köszönetet mondtam Allahnak, amiért életben maradtam, a második, hogy miből fogjuk kifizetni a kórházi számlát – idézte fel a szörnyű napot Malala.

A lány, annak ellenére, hogy tálibok által kormányzott területen – Szvát-völgy, Mingora – nőtt fel és élt Pakisztánban, igazi lázadó kamaszkora óta. Annak ellenére, hogy folyamatos fenyegettségben élt ő és a családja is, dacolt a talibánnal, és eljárt az iskolába.

Amerikai zenét hallgattam, Justin Biebert és Selena Gomezt, ők a kedvenceim. És amikor a kezembe kerültek a Twilight-könyvek, arra gondoltam, a talibán pont olyan, mint az Alkonyat vámpírjai, éjszaka támad – mondta el.

Obamával is találkozott

obamamalala

Malala egyébként találkozott Barack Obama amerikai elnökkel és feleségével, Michelle-el is. A pakisztáni lány kifejezte háláját azért, hogy az Egyesült Államok támogatja a pakisztáni és az afganisztáni oktatási rendszer fejlesztését, ugyanakkor hangot adott annak a véleményének is, hogy az amerikai dróntámadások nemhogy gyengítik, inkább táplálják a terrorizmust.

– Ártatlanok halnak meg ezekben a támadásokban, és ez ellenérzést vált ki a pakisztániakból. Ha inkább az oktatásra helyezzük a hangsúlyt, annak nagyobb hatása lesz – jelentette ki Malala, akinek egyébként a napokban jelent meg önéletrajzi könyve – hazánkban “Én vagyok Malala” címmel. A Fehér Ház a találkozóval kapcsolatos közleményében azt írta: Obama elnök a Malalával való találkozó napján írta alá kormánya nyilatkozatát a Lányok Nemzetközi Napja alkalmából. “Élnek olyan lányok minden kontinensen, akik képzeletünket felülmúlóan készek megváltoztatni a világot. Bárcsak megadnánk nekik álmuk szabadságát!” – olvasható a nyilatkozatban.

Mit kell tudni Malaláról?

Malala Juszufzai, egy lányiskolát vezető pakisztáni iskolaigazgató gyereke, 11 éves korában vált ismertté, amikor blogot indított arról, milyen a lakóhelyén, a Szvát-völgyben élni, ahol a szélsőséges iszlamisták minden eszközzel megpróbálják megakadályozni, hogy a nők iskolába járjanak. Tavaly októberben egy tálib fegyveres rálőtt a más lányokkal együtt az iskolából hazafelé utazó Malalára, és súlyosan megsebesítette. A támadás szerte a világon ráirányította figyelmet a pakisztáni nők jogaiért folytatott küzdelemre. Malala felszólalt az ENSZ-ben, és létrejött a nevét viselő Malala-alapítvány is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez