Az “egészséges forró ital” gyógyítja a másnaposságot

A kantoni Szun Jat-szen Egyetem vegyész kutatói 57 italt vizsgáltak, köztük gyógyteákat is, de a ctirom ízű üdítő volt a leghatékonyabb a macskaja ellen.

 Amikor alkoholt fogyasztunk a májunk egy alkohol dehidrogenáz nevű enzimet bocsát ki, amely az etanolt acetaldehiddé bontja – így kevesebb káros alkohol kerül a véráramba. Ezt az anyagot pedig az aldehid dehidrogenáz (ALDH) enzim bontja tovább acetáttá. Ez utóbbit általában ártalmatlannak tekintik, egyesek pedig neki tulajdonítják az alkohol hasznos hatásait is, a kutatások szerint az acetaldehid felelős a köznyelvben másnaposságnak nevezett tünetegyütesért. Minél gyorsabban bomlik le tehát az acetaldehid, annál gyorsabban vagyunk túl a macskajajon. A népi gyógymódók között több különböző ital is szerpel, amiről úgy tartják, segíti a túlélést. Kínában az utóbbi időben az “egészséges forró ital” nevű keverékre esküsznek, ami kóla gyömbérrel és citrommal felfőzve. A kantoni tudósok azonban túl akartak lépni a népi bölcsességeken és tudományos alapokra akarták helyezni a másnaposság-kutatást. 57 különböző itallal próbálkoztak, és azt vizsgálták, melyikük segíti leginkább a káros anyagok lebontását.  A gyógyteák meglepően rosszul szerepeltek – volt olyan is, amelyik még lassította is a folymamatot, vagyis meghosszabította a másnaposságot. Viszont meglepően jól szerepeltek  a citromos üdítők, a citrom és a szénsav egaránt segített a káros anyagok lebontásában. Az eredmény pedig még a kínai népi gyógymódot is igazolja -bár pont  az “egészséges forróó ital” nem volt a versenyzők közt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez