Tilos koreaizni Japánban

12 millió jen  (25 millió forint) kártérítést ítélet meg egy japán bíróság egy koreai iskolán, mert japán szélsőjobbosok megféelmlítették diákjait. A pénzt a szélsőségeseknek kell kifizetniük. 

 A Zaitokukai nevű szélsőjobboldali csoport 2009-ben és 2010-ben többször tartott demonstrációt egy kiotói koreai iskolánál, betört órákra, és rasszista jelszavakat kiabált, miközben a második világháborús birodalmi japán zászlót lengették. A Kiotói Kerületi Bíróság mostani ítélete szerint ez gyűlöletbeszédnek minősül, amit a japán alkotmány tilt. Ezért a csoportot eltiltja a későbbiekben a hasonló cselekményektől és 12 millió jen kártérítést ítél  meg az iskolának. Kötelezték őket arra is, hogy a tüntetésekről készült videókat töröljék az internetről. 

Japánba az imperialista időszakban, a múlt század első felében, került egy kisebb kínai és koreai közösség. Bár a Zaitokukaihoz hasonló szélsőjobboldali csoportok nem mozgatnak meg sok embert- az ő tüntetéseiken is csak néhány százan voltak jelen, a japán társadalom általában nem különösebben elfogadó a nemzeti kisebbségekkel szemben. Megfigyelők szerint éppen ezért jelent áttörést a mostani íítélet, amelyik először mondja ki, hogy tilos  a szélsőjobboldali gyűlöletbeszéd a szigetországban. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez