3 ujgurt ítéltek halálra Kínában

Baltákkal és késekkel felfegyverzett ujgurok egy csoportja megrohamozott egy rendőrkapitányságot június végén a Hszincsiang-Ujgur tartományban.

A rendőrök tüzet nyitottak, végül 24 rendőr és 11 ujgur lázadó meghalt. A kínai bíróság terrorcselekménynek minősítette a rendőrség megtámadását és ezért a három „főkolompost” halálra ítélte, egy negyedik támadó pedig 25 év fegyházat kapott. A muzulmán ujgurok és a betelepült kínaiak között évek óta feszült a viszony: 2009-ben a tartomány fővárosában, Urumcsiban nyílt lázadás kezdődött. Több mint 200 ember meghalt – jórészt kínaiak. Ezt követően a vegyes nemzetiségű tartományt hermetikusan elzárták a külvilágtól. Cserét hajtottak végre a helyi vezetésben, az új vezetők több lehetőséget kínálnak a lakosság kb. 45%-át kitevő ujgur nemzetiségnek. A betelepülő kínaiak száma viszont egyre nő, és majdnem minden új gazdasági kezdeményezés hozzájuk kapcsolódik. Közben pedig az ujgurok a perifériára szorulnak a saját szülőföldjükön.
Egyes fanatikus ujgurok még az al-Kaidába is beálltak, és ez lehetőséget ad a kínai hatóságoknak, hogy a nemzeti tiltakozást sommásan terrorizmusnak ítéljék meg. A három halálos ítélet azt mutatja, hogy Peking továbbra is vaskézzel kívánja kormányozni a vegyes nemzetiségű Hszincsiang-Ujgur tartományt, amely stratégiai fekvése és sok ásványi kincse miatt különösen fontos határterület Kína számára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez