Tokió rendezi a 2020-as olimpiát

A japán fővárosban örömünnepet ültek, amikor kiderült: Tokió a záró szavazáson 60-36 arányban legyőzte Isztambult. Madrid már az előző körben kiesett.

“Mélységesen hálás vagyok a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, és ígérhetem: csodálatos olimpiát rendezünk 2020- ban!”- mondta Abe Shinzo miniszterelnök. Tokió az első város Ázsiában, amely másodszor is megrendezheti az olimpiát. Először 1964-ben volt olimpia Tokióban. Korábban tartottak attól, hogy a fukusimai nukleáris katasztrófa miatt a japán főváros elveszíti esélyét. Ezért Japán miniszterelnöke személyesen garantálta a Buenos Airesben összegyűlt NOB tagoknak, hogy ” Fukusima 240 kilométerre van Tokiótól, de a fővárost soha semmilyen veszély sem fenyegette, és ez természetesen a jövőben is így lesz”
Erdogan török kormányfő Buenos Airesben személyesen kampányolt Isztambul mellett, de veszített. Miért? Az egyik ok nyilván az, hogy Japán a világ harmadik számú gazdasági  nagyhatalma, pénzügyi lehetőségei jóval nagyobbak, mint Törökországnak, amely dinamikusan fejlődik ugyan, de a nemzeti össztermékének értéke nem éri el a japán GDP egyötödét sem. Ráadásul a szíriai konfliktus arra irányította rá a figyelmet, hogy Törökország egy veszélyes régióban van, ahol nagyon sok minden történhet 2020-ig. Volt egy fontos sportvonatkozás is: ez pedig a dopping. Több török versenyző is megbukott a dopping teszteken, a japán küldöttség vezetője viszont büszkén közölte: hazájának soha egyetlen sportolója sem használt tiltott szereket sem az olimpián sem pedig a paralimpián, melyet ugyancsak Tokióban rendeznek majd 2020-ban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez