Lezárul a drónok háborúja Pakisztánban?

Az amerikai külügyminiszter közölte pakisztáni vendéglátóival, hogy hamarosan befejeződhet a drónháború.

 

John Kerry nagyon rafináltan fogalmazott. Azt mondta, hogy folytatják a dróncsapásokat Amerika ellenségei ellen, de „…már közeli a cél elérése”. Vagyis kilátásba helyzete a pakisztáni területen végrehajtott robotrepülős támadások leállítását. Tette ezt pár órával azután, hogy főnöke, Barack Obama nevében hivatalos látogatásra hívta meg Washingtonba Nawaz Sharif pakisztáni kormányfőt.

Aki hivatalosan mindig is tiltakozott a dróncsapások ellen. Más kérdés, hogy sok pakisztáni titkosszolgálati vezető vélhetően együttműködött a CIA-val a célpontok precíz meghatározásában. A drónok nemcsak Amerika, hanem a pakisztáni kormány ellenfeleivel is végeztek. Pakisztánnak és az Egyesült Államoknak kölcsönösen szüksége van egymásra. A pakisztáni titkosszolgálatnak óriási befolyása az afganisztáni tálibokra, és ez döntő tényező lesz a külföldi erők 2014-es kivonása után is.

A pakisztáni kormány pedig nem mondhat le a sok milliárd dolláros amerikai gazdasági támogatásról. Még akkor sem, ha a pakisztáni közvélemény „vevő” a harcias, Amerika-ellenes retorikára. Megfigyelők szerint Kerry ígérete, a kissé homályos megfogalmazás ellenére is, elmozdulás Obama májusi deklarációjához képest. Akkor az amerikai elnök legitim és hasznos eszköznek nevezte a drónokat, amelyeknek köszönhetően amerikai életeket lehet megmenteni, és sokkal jobban meg lehet kímélni a hadműveleti térségben élő civileket is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez