Halál a környezet szennyezésért

Kínában ezentúl kivégezhetik azokat, akik súlyos környezetszennyezést okoztak. Ide sorolják a radioaktív szennyezést, a mérgező vegyi anyagokat és a gyilkos vírusokat.

Eddig 10 év volt a maximális büntetés környezetszennyezés miatt Kínában, de a Legfelső Bíróság most drasztikusan megemelte a büntetési tételeket. Mindez összefügg azzal, hogy Peking heteken át fuldoklott a szmogban és a többi kínai nagyvárosban se sokkal jobb a helyzet. 2010-ben emiatt 1,2 millió ember halt meg Kínában, 2011-ben ez a szám 800 ezer volt! Persze addig nincs nagyon mit tenni, amíg maga az állam a legfőbb környezetszennyező! Pekingben és környékén például nem kevesebb, mint 196 szénerőmű működik! Ilyen körülmények között aligha lehet csodálkozni a szmog rendszeres megjelenésén.

Mindennek ellenére folyamatosak az áramszünetek is a kínai fővárosban és környékén, vagyis a helyzet egyelőre megoldhatatlannak látszik.
Eddig Kínában nem nagyi figyelmet szenteltek a környezet védelmének, de az új vezetés- látva a tarthatatlan helyzetet- ezen változtatni kíván. Nem is csoda, hiszen a közvélemény számára ezek az ügyek minden mást megelőznek. Az interneten például azt tanácsolták a Pekingbe utazóknak, hogy ne vegyenek levegőt! A hatóságok mentegetőztek és hatalmas új programokat jelentettek be ám ettől még nem lett tisztább a levegő …
Vidéken sem jobb a helyzet. Egy felmérés szerint a piacon kapható rizs 10%-a kadmiumot tartalmaz!

Ez az iparban használt elem az egészséget súlyosan károsítja!
Megoldja-e a halálbüntetés a környezetszennyezés problémáit Kínában? Aligha! Ám eddig a 10 éves maximális büntetést sem alkalmazták túl gyakran, mert a környezet szennyezése bocsánatos bűnnek számított. Ezentúl minden másképp lesz!- ígéri a Legfelső Bíróság, amely immár halálbüntetést is kiróhat környezetszennyezésért Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez