A kínai elnök első afrikai útja

Tanzánia, Kína – Szuahéli nyelven köszöntötte hallgatóit Hszi Csinping Tanzánia fővárosában és ugyancsak a helyi nyelven köszönte meg a figyelmet. Kína első embere első hivatalos afrikai útján azt hangsúlyozta, hogy minden eddig vállalt kötelezettségüket betartják és készek arra, hogy tovább fejlesszék Kína és Afrika kapcsolatait.

Tavaly Kína és Afrika kereskedelme meghaladta a 200 milliárd dollárt – hangsúlyozta Hszi Csinping Tanzániában. Ezzel Kína megerősítette vezető helyét a fekete kontinens külkereskedelmében.
  Kína hatalmas beruházásokat is végrehajt Afrikában, ahol elsősorban a nyersanyagok iránt érdeklődik. Peking mindenképp szeretné elkerülni, hogy a korábbi gyarmatosító államokhoz hasonlítsák, ezért Hszi Csinping nyomatékosan hangoztatta, hogy az egyenjogúság alapján kívánnak együttműködni Afrika államaival. Ez sok afrikai vezető füleinek kellemes zene, hiszen azt jelenti, hogy a gazdaság érdekei mindennél fontosabbak Kína számára, így semmiféle bírálatra sem számíthatnak, ha országukban brutálisan lépnek fel a lakosság egy részével szemben.
  Hszi Csinping Tanzániából Dél-Afrikába utazik, ahol részt vesz a BRICS országok csúcstalálkozóján. Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika vezetői a globális gazdaság helyzetét vitatják meg-természetesen a saját szemszögükből. Afrikai útját Kínai első embere a Kongói DK-ban zárja. Pekingben szimbolikusnak szánják, hogy Kína első embere első hivatalos útján Moszkva után Afrikát keresi fel, hogy ezzel is hangsúlyozza: a Mennyei Birodalom a jövő kontinensének tekinti Afrikát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez