Ma is a levegőben folytatódott a Szilárd Sziklaszirt

Izrael fokozza a támadást a Hamasz ellen a Gázai övezetben, a palesztin militánsok drágán fognak fizetni Izrael elleni rakétamádásaikért  – mondta Netanjahu kormányfő, miután az ország védelmi vezetőivel tárgyalt. A Hamasz arra figyelmeztetett: minden izraeli ember célpont mostantól. A Szilárd Sziklaszirt hadművelet második napja is a kölcsönös rakétatámadások jegyében telt.

Az izraeli hadsereg szerint ma 72 rakétát lőttek ki Gázából izraeli városokra, miután Izrael az éjjel több tucat légicsapást intézett a  Gázai övezet ellen. A hírügynökségi jelentések szerint körülbelül 40 palesztin áldozata van a második napja tartó ellenségeskedésnek, ennek a fele civil, nők és gyerekek is vannak köztük.

Izrael korábban jelezte: szárazföldi csapatokat küldhet Gázába, 40 ezer tartalékost mozgósított is. Eddig azonban invázióról nincs hír. 

A hadsereg szerint a Vaskupola védelmi rendszer 14-et kapott el az Izraelre ma kilőtt 72 rakétából, hármat Tel Aviv fölött.

A Gázától 100 kilométerre fekvő Haderába viszont becsapódott egy M-302-es föld-föld rakéta: eddig ez volt a legtávolabbi célpont, amelyet elértek Gázából.

Az izraeliek ma 129 légicsapást intéztek Gáza ellen, alagutakat, rakétakilövő állásokat és a Hamasz parancsnoki állásait támadták – közölte a hadsereg. Ezzel 550-re nőtt azoknak a gázai helyszíneknek a száma, amelyeket a “Szilárd Sziklaszirt” hadműveletben támadtak az izraeliek.

Netanjahu szóvivője azt mondta a BBC-nek: a helyzet fokozódni fog, nem akarnak “gyorstapasz-megoldást”, vagyis tűzszünetet, mert annak az lenne a vége, hogy a jövő héten újra rakéták hullanának Izraelre.

Gázai kórházi jelentések szerint a mai izraeli légicsapások hat palesztint öltek meg Gáza városának közelében és kettőt Beit Hanumban.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmud Abbasz azt követeli, hogy Izrael azonnal állítsa le a légitámadásokat. A Hamasz szóvivője azt mondja: Izrael megsértette az egyiptomi közvetítéssel 2012-ben kötött fegyverszünetet. “Ennek az agressziónak a fényében megerősítjük, hogy a cionista ellenség nem is álmodhat nyugalomról és stabilitásról” – tette hozzá.

A palesztin emberi jogi központ gázai vezetője azzal vádolja Izraelt, hogy szándékosan vesz célba civileket. Azt mondta a BBC-nek: nincs biztos menedék, a palesztin civilek megint a vihar szemében vannak. Az izraeliek szerinte azzal akarnak nyomást gyakorolni a fegyveres csoportokra, hogy civileket vesznek célba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez