Kivégeztek egy terroristát Indiában- rendkívüli intézkedések Kasmírban

India, Kasmír –  Öt iszlamista merénylő hatolt be az indiai parlament területére 2001-ben.Nyolc rendőrt és egy kertészt megöltek, majd a biztonsági alakulatok végeztek velük. A most kivégzett terrorista bújtatta lakásán a merénylőket, ezért ítélték halálra.

Mohammed Afzal Guru kegyelmi kérvényét a köztársasági elnök elutasította. A terroristát kivégezték egy börtönben Új Delhi környékén.
  A biztonsági erőket mozgósították Kasmírban, hiszen az öt merénylő onnan érkezett. A most kivégzett terrorista is ebből a megosztott államból való. Kasmír régi vitakérdés India és Pakisztán között. Iszlamista terroristák azért küzdenek, hogy egész Kasmír tartozzon Pakisztánhoz, ahol az iszlám államvallás. Indiai megítélés szerint Pakisztán titkosszolgálata támogatja ezeket az iszlamista csoportokat, sőt gyakran ő képzi ki, fegyverzi fel és irányítja őket. Ezt pakisztáni részről tagadják.
   Most helikopterek keringenek Srinagar, Kasmír fővárosa felett. A biztonsági erők útakadályokat emelnek és igazoltatják a gyanús járműveket. Néhány körzetben kijárási tilalmat rendeltek el Kasmírban. A fővárost ez elvben nem érinti, de a nyilvános rendezvényeket betiltották és közölték: az egyetemen elmaradnak a szombatra kitűzött vizsgák. Indiában nagyon ritka a halálos ítélet és még ritkább az, hogy azt végre is hajtják. Legutóbb egy másik terrorista merénylőt végeztek ki Indiában, aki részt vett az igen véres terrortámadásban Mumbaiban, 2008-ban. Akkor megtorlással fenyegetőztek az iszlamista terroristák és az indiai hatóságok most is attól tartanak, hogy a terrorista kivégzése valamilyen válaszcsapáshoz vezet Kasmírban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez