Másfél tonna arany gazdát keres a repülőtéren Isztanbulban

Törökország, Isztanbul- A török magán légitársaság szállító gépe Ghánából érkezett a Kemal Atatürk repülőtérre Isztanbulban. Azonnal körbevette a gépet a titkosszolgálat és a másfél tonna arany szigorú őrizetben vár jogos tulajdonosára. De ki az? 

A dokumentumok szerint az Egyesült Arab Emirátusok a végső cél. Csakhogy a török hatóságokban felmerült a kétely: mi van, ha az aranygép papírjai hamisak?!

A repülőgép kedden szállt le és még a hétvégén is ott parkolt szigorú őrizet alatt. Közben a sajtóban megindultak a találgatások: ezek szerint a gép fedélzetére Algírban került volna fel a másfél tonna aranyrúd. És mi a célállomás? Egyesek szerint Szíria! Basar Al Asszad elnök szorongatott kormányzata kapná a másfél tonna aranyat egy ” ismeretlen jó baráttól”.

Mások szerint az igazi célállomás valahol Ázsiában van. Ilyen nagymennyiségű arany komoly üzleti partnereket sejtet, a kik mögött minden bizonnyal államok is állnak. Ezért felvetődött, hogy netán a Türkménbasi utóda, a földgázban gazdag Türkmenisztán ura a címzettje a másfél tonna aranynak. De akkor miért akadékoskodnának a török hatóságok, melyek jó kapcsolatban állnak Közép-Ázsia török nyelvcsaládhoz tartozó országaival: Türkmenisztánnal, Azerbajdzsánnal vagy Üzbegisztánnal?!
Isztanbul ősi idők óta a világ aranykereskedelmének egyik központja. Itt a diszkréció hihetetlenül fontos, hiszen hatalmas értékekről és államtitkokról van szó. Csakhogy ma már a sajtó is mindenütt jelen van: elég egy gyorsfénykép mobiltelefonnal a Kemal Atatürk repülőtéren és azonnal megindul a találgatás: vajon kire vár másfél tonna arany Isztanbulban?!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez