Nem az egyenruha teszi…- álruhás támadások Afganisztánban

Afganisztán, Kabul  –   Ebben az évben már több mint ötven külföldi katonával végeztek a velük elvben szövetségben lévő afgán rendőrök vagy katonák.

 Szombaton a dél-afganisztáni Helmand tartományban afgán egyenruhások két brit katonát öltek meg. Néhány órával később egy másik déli tartományban, Zabulban afgán rendőrök egy ellenőrző pontot támadtak meg. Itt négy amerikai katona teljesített szolgálatot. Tűzharc alakult ki, amelyben mind a négy amerikai meghalt. A támadás körülményeit még vizsgálják. Egy tálib szóvivő azt mondta, hogy a rendőrök nem az ő beépített embereik voltak. Szerinte spontán akcióról van szó, amelyet az ominózus iszlámellenes video válthatott ki. Idén már több mint ötven külföldi katonát öltek meg afgán egyenruhát viselő fegyveresek.

 Az afganisztáni NATO parancsnokság közben újabb információkat közölt arról a tálib támadásról, amelynek célpontja a legjobban őrzött nemzetközi katonai bázis volt Helmand tartományban. A közlés szerint a támadó tálibok hat Harrier harci gépet semmisítettek meg. Ekkora veszteséget még eddig soha nem okozott egyetlen tálib akció. És még egy figyelemre méltó elem: a tálib támadók mind amerikai egyenruhát viseltek…(BBC, AP, AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez