Amerikába és Ausztráliába nem engedték be, Londonban és Brüsszelben tárt karokkal várták a kínai informatikai óriást, a Huaweit

Kína, Peking – Az Egyesült Államokban és Ausztráliában azt gyanítják, hogy a Huawei még mindig nagyon szoros kapcsolatban áll a kínai hadsereggel, hiszen alapítója és jelenlegi főnöke hadmérnök – ezredesként szolgált a seregben. Angliában viszont örülnek az újabb 2 milliárd dolláros kínai beruházásnak, Brüsszelben pedig annak, hogy dinamikusan nő a kínai- EU kereskedelem.

  Zsen Zseng- fej/Ren Zhengfei/ a Huawei elnök vezérigazgatója most fejezte be európai körútját, melyről igen elégedetten nyilatkozott. Elmondta például, hogy cége és az EU tagállamok közti kereskedelem tavaly 27%-kal nőtt annak ellenére, hogy az informatikai piacon is a visszaesés jelei mutatkoztak.
  A Huawei azért fordult Európa felé, mert korábban kikosarazták Amerikában és Ausztráliában. Nem engedték meg, hogy a kínai cég felvásároljon olyan helyi vállalatokat, melyeket Washingtonban illetve Canberrában stratégiai fontosságúnak tekintenek. Erre a Huawei más stratégiát alakított ki Európában: saját beruházásokba kezdett, illetve a hagyományos kereskedelem révén akar piacokat szerezni.
  Ehhez minden eszközt fel is használnak: az új kétmilliárd dolláros beruházás díszvendége nem volt más, mint David Cameron brit kormányfő, aki utalt arra, hogy országa nyitott mindenfajta külföldi befektetés előtt. Biztos, ami biztos: a Huawei még tavaly megvette a brit kormányfő egyik legbizalmasabb tanácsadóját. Ez az úriember gondoskodott arról, hogy a Downing Street 10-ben tökéletes biztonságban legyen az informatikai rendszer. Ma már ő a kínai Huawei európai információbiztonsági főnöke …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez