Indiai űrhajó indul a Marsra

India, új-Delhi –  Ezt maga a miniszterelnök jelentette be. Manmohan Singh szerint ez hatalmas előrelépés lesz az indiai űrtechnológiában. Az Egyesült Államok űrhajója a múlt héten landolt a vörös bolygó felszínén.

  Az indiai Mars expedícióra jövő novemberben kerül sor. Az ára 4,5 milliárd rúpia lesz, ez mintegy  52 millió angol font. Az űrhajón természetesen ember nem lesz, de abban bíznak, hogy éppúgy, mint a Curiosity nevű amerikai űrhajó, simán landol a Mars felszínén és onnan információkat továbbít majd.

  India már a hatvanas években megkezdte űrtechnológiája fejlesztését. Most is nemcsak az űrhajó, de az azt pályára állító rakéta is teljesen saját gyártmányú lesz. India nagyhatalomnak számít a műholdak pályára állításában, sok külföldi állam és cég bízza ezt a feladatot az indiai állami vállalatra. 2008-ban India űrhajót küldött a Hold megkerülésére, és az akció sikeres volt. India versenyben van nagy ázsiai vetélytársával, Kínával szemben az űrtechnológiában is, ezért a tervezett Mars expedíció egyben kihívás Peking számára is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez