A „nagybácsi” színre lép – Észak-Korea: gazdasági nyitás a világ felé?

Észak-Korea, Phenjan – A világ legzártabb gazdasága hamarosan két nemzetközi gazdasági zónával bővül – Kína támogatásával. Erről állapodott meg Pekingben Észak-Korea második számú vezetője. Az egyik új gazdasági zóna Észak-Korea keleti partvidékén lesz, a másik az észak koreai- kínai határon.

   Csang Szong tek, a második számú vezető, a vezér nagynénjének férje. Vagyis a nagybátyja Kim Dzsong unnak, aki december óta vezeti a világtól elzárkózó országot. A befolyásos nagybácsi a Védelmi Tanács helyettes elnöke, ez a szervezet irányítja magát az országot. Az elnök természetesen maga a vezér, aki viszont nagyon fiatal. A nagybácsi viszont a papa legbizalmasabb tanácsadói közé tartozott. A külföldi utakra rendszeresen elkísérte Kim Dzsong Ilt.

   Észak-Korea augusztus végén tárgyalni fog Japánnal is. Bár hivatalosan csak a japán katonák sírjainak ápolása szerepel a napirenden, de nyilvánvalóan szóba kerülnek majd más témák is. Észak-Korea mindenképp rászorul a külvilág gazdasági támogatására, mert a legutóbbi árvíz teljesen tönkretette az amúgy sem nagyon produktív mezőgazdaságot. Így, ha a vezetés nem csinál valamit, tömeges éhezés várható a 24 milliós országban, ahol a lakosság egyhatoda már az árvíz előtt sem lakott jól.

   Mindehhez persze szakítani kellene Kim Dzsong Il alapelvével, mely szerint mindenben az első a hadsereg. Az ifjú vezér, és a háta mögött álló nagybácsi állítólag kész is erre, és Csang Szong tek most valami olyasféle ígéretet tett Pekingben, hogy a jövőben Észak-Korea a fegyverkezés helyett a gazdaság fejlesztésére koncentrál majd.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez