A kandahári kormányzó tíz élete

Afganisztán, Kabul, Kandahar – A szinte szokásosnak nevezhető aknarobbantás mellett egy különösen látványos merényletet is megkíséreltek a lázadók, bár a kandahari támadás végül is nem érte el célját.

 

A kelet-afganisztáni Vardak tartományban a tálibok által telepített aknára futott egy teherautó, amelyen a helyi rendőrség egyik osztaga utazott. Mind a tíz milicista meghalt a robbanásban. Afganisztánban a „helyi rendőrség” titulussal azokat a milíciákat illetik, amelyek a kormány szolgálatába szegődnek. Ezek valójában a helyi törzsi vezetők, hadurak fegyveres szolgálatai, amelyek nem ideológiai, hanem „piaci” alapon, hol a kormány, hol a tálibok mellé állnak. Aszerint, hogy ki fizet többet. De a tálibokat pénz miatt elhagyó milicisták számíthatnak az iszlám szélsőségesek bosszújára.

A másik látványos tálib akció helyszíne Kandahar volt. Itt két tálib harcosnak sikerült megtévesztenie a tartományi kormányzó hivatalát védő biztonsági őröket. A két terrorista, a lábbelijébe rejtett mini fegyverrel, eljutott egészen a kormányzói hivatal előszobájáig. Csak itt kaptak észbe a biztonsági őrök. Félórányi heves tűzharcban sikerült csak semlegesíteni a két tálib terroristát, akik a tartományi kormányzót akarták megölni. Ez volt egyébként a kilencedik merényletkísérlet Tooryalai Wesa kormányzó ellen. Ez egyfajta rekord és a tálibok azért vetnek be mindent a kandahári kormányzó megölése érdekében, mert 2001 előtt Kandahar volt a tálib rezsim fővárosa, és ma is ez a város, illetve az azonos nevű tartomány, a szélsősége iszlamisták valódi bázisa. De jelenleg Kandahár városát és a tartományt is, legalábbis egyelőre, még a kabuli kormány által kinevezett tisztségviselők irányítják. (BBC)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez