Kína figyelmezteti Észak-Koreát

Kína, Peking – Észak-Korea minden korábbinál határozottabb figyelmeztetést kapott egyetlen szövetségesétől, Kínától: ne hajtson végre újabb atomkísérletet! Amikor erről kérdezték Cui Tiankaj külügyminiszter-helyettest, akkor ő így válaszolt: „A béke és a stabilitás fennmaradása a koreai félszigeten és egész Északkelet Ázsiában Kína nemzeti érdeke és éppúgy érdeke a többi államnak is a térségben. Minden olyan kezdeményezés, amely veszélyezteti ezt a békét és stabilitást, ellentétes Kína nemzetbiztonsági érdekeivel és ugyanígy a többi állam hasonló érdekeivel!”

 

Észak-Korea újabb nukleáris kísérletéről akkor terjedtek el hírek, amikor Phenjan közölte: immár nem tartja magára nézve kötelezőnek azt a megállapodást, melyet az USA -val kötött február végén. Ebben Észak-Korea vállalta, hogy nem hajt végre sem nukleáris sem pedig rakéta kísérletet. Minthogy ezt egy sikertelen rakétakísérlettel Észak-Korea április 13-án megszegte, az USA felfüggesztette azt az élelmiszersegélyt, melyet cserében megígért az éhező diktatúrának.

 

Dai Bingkuo államtanácsos, Kína vezető diplomatája, aki különben budapesti nagykövet is volt korábban, nemrég fogadta Észak-Korea magas rangú küldöttségét Pekingben .A hivatalos közlemény arról szólt, hogy Kína továbbra is támogatja Észak-Koreát, ám zárt ajtók mögött állítólag igen határozottan tudtára adták Észak-Koreának, hogy eddig és ne tovább! Dai Bingkuo egyébként az amerikai kapcsolat és a nagy stratégiai ügyek szakértője, nem a koreai kérdés specialistája. Valószínűleg ő kapta azt a feladatot, hogy Peking álláspontját megfelelő határozottsággal közölje Észak-Koreával. A kínai kommunista párt vezetésében és még inkább a kínai tábornoki karban Észak-Koreának vannak szövetségesei, akik elnézőek a diktatúra háborús  terveivel kapcsolatban, de Dai Bingkuo államtanácsos nem ebbe a körbe tartozik. Ő a Ford alapítvány pekingi iskolájában tanult meg angolul még abban az időben, amikor az alapítvány pekingi irodáját Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter papája vezette…Az amerikai pénzügyminiszter és a magas rangú kínai diplomata azóta is tegező viszonyban van egymással …

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez