Kínai-orosz tengeri hadgyakorlat a Sárga-tengeren

Kína, Oroszország –  Leonyid Szuhanov, orosz ellentengernagy megadta a jelet Csingtao kikötőjében és megkezdődött az ötnapos közös hadgyakorlat. Az első parancsokat Ding Jiping, a kínai hadiflotta helyettes parancsnoka adta ki.16 kínai hadihajó és 2 tengeralattjáró vesz részt a hadgyakorlaton, orosz részről 4 hadihajó van a közös flottában.

 

 2005 óta ez az első ilyen közös kínai- orosz tengeri hadgyakorlat. Ebből az alkalomból a két hadsereg vezérkari főnöke telefonon beszélt egymással. Csen Bingde tábornok kiemelte, hogy a katonai együttműködés újabb, magasabb szintre ért ezzel a tengeri hadgyakorlattal. A kínai vezérkari főnök nyilván arra célzott, hogy rendkívül sokoldalú az ötnapos program: partvédelem, partraszállás, közös flottademonstráció, kereskedelmi hajók védelme és a kalózok elleni fellépés!

 

A tengeri hadgyakorlat időzítése is figyelemreméltó, hiszen a koreai félsziget körül forrponton van a feszültség, amióta Észak-Korea felmondta korábbi megállapodását az Egyesült Államokkal. Ebből szakértők arra következtetnek, hogy Észak-Korea újabb atom és rakétakísérletekre készül, megsértve ezzel az ENSZ bt határozatait. Mind Kína, mind Oroszország tagja annak a hattagú csoportnak, amely Pekingben próbál meg közvetíteni Észak-Korea és a világ között. Ezen a két Koreán kívül még az USA és Japán vesz részt. Pontosabban venne részt, hiszen az észak-koreai atom és rakétakísérletek miatt ezek a hatoldalú tárgyalások szünetelnek Pekingben.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez