Teaházak Qibao-ban

A sanghaji magyar közösség néhány illusztris tagja – akikkel volt szerencsénk egy remek beszélgetős estét eltölteni az Abbey Road étteremben – külön felhívta figyelmünket, hogy ki ne hagyjuk a Minhang negyedben található Qibao városkát (város a városban), mert ennek utcáin, szűk sikátorain sétálva eszmélhetünk rá az egyre terebélyesedő megaváros kontrasztos arcára – a csillogó hipermodern felhőkarcolóváros mellett létező (bizonnyal nem szervesen vele együtt élő!) régi Sanghaj, labirintusszerű szerkezetével, teaházaival, csatornáival, amelyen kis, lapáttal hajtott csónakokban rövid sétahajókázásra is benevezhetünk. Minden fordulóban kártyázó férfiak, madzsongot játszók, hajszalonban várakozók, a bazárszerű részeken szinte mindenféle holmit vásárlók egyvelegével szembesülünk: a forgatag magával ragadó.

Céltalanul sétálunk, fotókat készítünk, szeretnénk magunkba szívni a helyi közeget, és ennek érdekében igyekszünk szemkontaktust létesíteni a kínaiakkal, melyek között sok a turista. Valójában a turisták többsége is kínai: az ország belső területeiről csoportosan, vagy a környező vidékekről családosan jöttek a történelmi negyedbe. A fehér (vagy inkább nem itteni) bőrszínű látogatóból egy-egy fő tűnik fel néha a kanyarban. A szervezett belföldi utak amúgy is jelentős bevételeket jelentenek a turisztikai desztinációknak.

 A jellegzetes zöld tea elkészítését már egy teabolt belső terében követjük nyomon – “házigazdánk” Cao úr, aki kisiskolás korában évekig kötelezően tanulta az orosz nyelvet, és így egyik első mandarinul feltett kérdése felénk a mi orosz tudásunkat firtatja…miután orosz nyelven adott választ is kap, az elkövetkező órában mandain, orosz és angol nyelvek keverékén igyekszünk megértetni magunkat, nagy sikereket elkönyvelve egy-egy viccesebb szituációban. A jó hangulatot persze fokozza az a tény, hogy több száz jüan értékben vásárolunk teákat, köztük a jól ismert Puer teát is, melyet préselt lepényként kaphatjuk meg. Ez a tea Yunnan tartományból származik, olyan öreg tea, melyet évekig érlelnek, sok esetben a föld alatt, melytől ízük, és sokak szerint erejük, egyre jobb lesz. Cao úr örül nekünk, és még a Kanadában élő fiáról is mesél – hamarosan meglátogatja őt és családját, és még Kalofirniába is “leugranak” egy kis nyaralásra.

 A Qibao városrész volt egykoron lakhelye a híres festőnek Zhang Chongren-nek is, akinek szobra rögtön a városka bejáratában fogadja a látogatót. A szintén híres belga képregényrajzoló Hergé kedves kínai barátjáról formálta meg a Tintin kalandjaiból ismert Chang Chong-chen alakját.

xyxy

tn

sdsds

tmogatk

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez