A toulouse-i lövöldöző harcolt is a tálibok oldalán Afganisztánban?

Afganisztán, Franciaország – Amitől a francia rendőrség mindig is tartott, most bekövetkezett: olyan „szabadságharcos” kezdett önálló akcióba, aki csak lazán kapcsolódik az al Kaida – hoz. A terrorszervezet már Oszama Bin Laden halála előtt is szétesőben volt. Sok szervezet hivatkozott rá Afrikában és Ázsiában, de kérdéses volt a valódi kapcsolat jellege. Az igazi gondot azonban az egyéni „szabadságharcosok” jelentik.

Ennek a rendőrségi profilnak felel meg a toulouse- i lövöldöző. A 24 éves Mohammed Merah a párizsi Le Monde értesülése szerint 2010-ben és 2011-ben járt Pakisztánban és Afganisztánban. Pakisztánban kapta a kiképzést és Afganisztánban harcolt a helyi tálibok oldalán.

 

A Le Monde tudósítójának Gazni városában elmondta a helyi biztonsági főnök: 200 madraszaban tanítják a szent háborút, a dzsihádot. Innen indulnak a kiképző táborokba az újoncok, onnan pedig a frontra. A kiképző táborokban, ahol feltehetően Merahot is megtanították a fegyverek használatára, három helyről érkeznek újoncok: a pakisztáni tálibok közül, külföldről és a befolyásos pakisztáni klán, a Hakkani hálózat törzsi harcosai közül. A táborok vezetése a Hakkani klán kezében van, ők szorosan együttműködnek Omar mollah- val, az afganisztáni tálibok vezérével és az SIS- szel, Pakisztán majdnem mindenható titkosszolgálatával.
Mohammed Merah a hírek szerint először Vazirisztánban harcolt, majd Afganisztán déli részére küldték, Kandahár és Zabul környékén küzdött együtt a tálibokkal. Ma is harcol ott vagy száz európai – a NATO helyi felmérése szerint. A külföldieket általában arról lehet felismerni, hogy maszkot viselnek, és nem beszélik a helyi nyelvet. A tálibok soraiban harcoló külföldi „szabadságharcosok” fele német útlevéllel rendelkezik, kb. egy tucat pedig franciával. Mohammed Merahot nyilvántartásba vette a francia rendőrség, de eddig nem volt ok a letartóztatására, valószínűleg az al Kaida „alvó szabadságharcosa” volt.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez