Tibeti temetésből tiltakozó tüntetés Csinghaj tartományban

Kína, Peking – Egy tibeti parasztember leöntötte magát benzinnel, majd ivott is a belőle, végül felgyújtotta magát! Temetése tüntetéssé változott: több ezren tiltakoztak a vallásszabadság korlátozása ellen Csinghaj tartomány tibeti lakói közül. A Free Asia rádió beszámolója szerint a tüntetések 2008 óta a legnagyobbak közé tartoztak, és sokan követelték a Dalai Láma visszatérését.

 

 A Free Tibet nemzetközi szervezet szerint 30-an követtek el öngyilkosságot nyilvános önégetéssel az elmúlt évben Kína tibeti polgárai közül. A parasztember jóbarátja, egy tibeti szerzetes szerdán gyújtotta fel magát. Ő élet és halál között van egy kórházban. Szecsuán tartományban egy 20 éves szerzetes próbálta meg felgyújtani magát, de ezt a rendőrök megakadályozták.

 

Miért ennyi önégetés Tibetben és a tibetiek által lakott többi kínai tartományban? Mert a kínai hatóságok elrendelték, hogy minden tibeti kolostoron belül rendőrőrsnek kell működnie! Minden kolostornak kínai biztonsági főnöke van, aki állandóan ellenőrizheti a lámák cselekedeteit a kolostor falain belül és kívül. Eddig a kolostor falai között a tibeti szerzetesek viszonylagos önállóságot élvezhettek.
Miért e fordulat? Mert a döntő fontosságú őszi pártkongresszus előtt a hatalom nem akar gyengeségét mutatni. Épp ellenkezőleg, Tibetben a Kínai Kommunista Párt helyi vezetője kérlelhetetlen harcot hirdetett meg a dalai láma és követői ellen, akiket szeparatistáknak és terroristáknak nevezett. A kínai hatóságok különleges készültséget tartanak fenn a tibetiek által lakott területeken és igyekeznek hírzárlatot fenntartani. Külföldi újságírók bejutása Kína tibetiek által lakott területeire gyakorlatilag lehetetlen, nagy ritkán a kínai hatóságok maguk szerveznek külön túrákat külföldi hírlapírók számára, hogy igazolják: „minden rendben van, csak maroknyi terrorista kártevő garázdálkodik és velük jóságos rendőrségünk azonnal elbánik!”

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez