Internetes kávézó csak nőknek Kabulban

Afganisztán, Kabul – Csadorban érkeznek a legtöbben, de fegyelmezetten várakoznak a Sahar Gul kávézóban arra, hogy sorra kerüljenek. Az internetes kávézóban ugyanis csak 15 számítógép van, és ennél jóval nagyobb a kereslet. Otthon ugyanis a legtöbb nő nem juthat a számítógép közelébe!
Egy órára egy dollárt kell fizetni ez jóval olcsóbb, mint másutt Kabulban, de a helyi fizetésekhez képest meglehetősen drága. Mégis folyamatos az érdeklődés.
A Sahar Gul kávézót hivatalosan a nők napja alkalmából nyitották meg, de biztonsági okból csak egy héttel később léphettek be a kabuli lányok és asszonyok. A tálibok ugyanis máris jelezték: az ő világukban ilyen kávéházra nincs szükség! A nők helye otthon van, és ha nem tudnak írni és olvasni, nem képesek a számítógép kezelésére, annál jobb, hiszen a tudatlan nő könnyebben neveli az igazhitben gyermekeit!
A nők számára fenntartott kávézó az egyetem közelében van, és a rendőrség állandóan figyel. A Young Women for Change nemzetközi szervezet alapította a kávézót. A név választása sem véletlen: Sahar Gul- t 15 éves korában a családja eladta egy férfinak, aki ütötte verte, hónapokig kínozta. Az eset bekerült a médiába és az internetes képek nagy hatással voltak az egész afgán társadalomra! Most a Young Women for Change elemzi az első eredményeket és arra készül, hogy vidéken is internetes kávézókat nyit, kizárólag a szebbik nem számára. Mit szólnak ehhez a tálibok és a helyi meglehetősen konzervatív lakosság? Hamarosan kiderül, hogyha Kabul után megnyílik a második internetes kávézó, kizárólag nőknek Afganisztánban!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez