Szerte a világból jónéhány növény áll a szuperételek listáján. Ezek valódi ásványi anyag és tápanyag-erőművek, de közben kalóriában szegények. Ráadásul a betegségeket is segítenek legyőzni vagy megelőzni. Ott van köztük például az Amazonas esőerdeiből érkező acai bogyó, az Andokból származó quinoa, a gabonák anyja, vagy Kínából a goji-bogyó. De találunk sokkal közelebb is ilyeneket. Az al Arabiya össze is gyűjtötte ezeket. A közel-Kelet szuperélelmiszerei között van olyan, amit már a fáraók korában is fogyasztottak.
Frikeh
Ez gyakorlatilag nem más, mint a kifejlődése előtt, még zölden learatott gabona. Miután még lédúsan, bébikorában takarítják be, több fehérjét, rostot és ásványianyagot tartalmaz, mint az érett gabona. Sőt. Rostból még a már említett quinoánál is kétszer többet, és háromszor annyit, mint a barna rizs. Alacsony a glükémiás indexe is: ez egyrészt azt jelenti, hogy jó a cukorbetegeknek, mert fenntartja a vércukorszintet, másrészt meg használható fogyókúrához is, mert telítettség-érzetet ad.
A frikehből bármit készíthetünk, amit egyébként rizsből szoktunk.
Zaatar
Több évszázados fűszerkeverék: kakukkfűből, szumákból (őrölt cserszömörce-bogyó), szezámmagból. Tele van antioxidiánsokkal, főleg flavoinokkal, amelyek megvédik a sejteket a káros hatásoktól. A Közel-Keleten az járja, hogy a zaatar erősíti az agyat, és ezért a gyerekeknek ezt adják, mielőtt iskolába indulnak. A thymol, amely a kakukkfűben lelhető fel, kísérleti patkányoknál segítette kivédeni az agysejtek öregedéssel járó elváltozásainak egy részét. Azzal, hogy növeli az egészséges zsírok, konkrétan az omega-3 mennyiségét az agyban. A szumák gazdag kvertecinben, ennek köszönheti rákmegelőző, gomba- és vírusölő képességeit. De jó az emésztésre és salaktalanításra is. A szezámmag meg létfontosságú ásványi anyagokat tartalmaz.
Ha agyserkentő reggelit akarunk, akkor összekeverhetjük a zaatart olívaolajjal, kenyérre csöpögtetjük, aztán labneh-t vagy joghurtot lapátolunk rá.
Porcsin (bakleh)
A legtöbb helyen gyomnak számít, de a Közel-Keleten széles körben használják. Puha, húsos levelei több szívbarát omega-3 zsírsavat tartalmaznak, mint néhány hal és bármelyik zöldség. Van benne kétfajta pigment is: piros betacianin a szárában, és sárga betaxantin a levelében. Mindkettő hatékony antioxidiáns, képes megakadályozni a DNS rákhoz vezető mutációját.
Adjuk a salátánkhoz, és élvezzük a tápanyag- és ízlöketet.
Feketekömény (Nigella)
Az araboknál a fekete kömény hagyományos és nagyra tartott orvosság. Mohamed próféta szerint mindenre jó, csak a halálra nem. Habbat el barakának, vagyis az áldás magjának is hívják. Egyik hatóanyagának ugyancsak rákellenes tulajdonságai vannak, gátolja a tumor növekedését. Gyulladáscsökkentő is, a benne található olaj texasi tudósok szerint az izületi gyulladás és a bélhurut ellenszere. Erősíti az immunrendszert, és így az fel tudja venni a harcot a fertőzésekkel szemben. A fekete mag megvédhet az allergiától, asztmától és ekcémától. Kutatók szerint blokkolja a hisztaminok kibocsátását, ami az allergia legtöbb tünete mögött áll. Így az orrfolyás vagy a prüszkölés mögött is. Egy tudományos szakfolyóirat, az “International Immunopharmacology” arról írt, hogy 600 allergiás betegnek 500 milligramm feketekömény-olajat adtak naponta kétszer, három hónapig. És 85 százalékos javulást tapasztaltak náluk.
Keverjük mézhez, tegyünk belőle a tésztákra vagy szórjuk a kedvenc sajtunkra.