Japán nem törődik a leminősítéssel és továbbra is veszi az európai pénzügyi alap kötvényeit

 

Azumi, a távol- keleti szigetország pénzügyminisztere kedden közölte ,hogy nincs okuk változtatni a gondolkodásmódjukon azután sem, hogy a Standard and Poor’s megvonta az „AAA” minősítést az alaptól. „AA+” lett az európai pénzügyi alap minősítése ,mert az eurózóna tagállamainak jelentős részét hétfőn leminősítették. Az alap célja az, hogy rövid -,közép- és hosszú lejáratú kötvények kibocsátásával segítse az eurózóna bajbajutott országait.
” A múltban is vásároltuk ezeket a kötvényeket ,mert biztos befektetést jelentenek és fontosak a pénzügyi menedzselés szempontjából”- hangsúlyozta Japán pénzügyminisztere. Aki elmondta azt is, hogy Japán devizatartaléka jelenleg a második a világon Kína után ,így vásárlásai nagyon fontosak lehetnek az eurózóna számára. Tavaly az európai pénzügyi alap kötvényeinek 10-20%- át vásárolta meg Japán.
Miért fontos Japánnak az eurózóna stabilitása ? Ezt sem titkolta a Japán pénzügyminiszter. Egyrészt azért, mert a japán termékek egyik legfőbb exportpiaca Európa ,tehát a visszaesés kedvezőtlenül érinti a japán óriásvállalatokat is. Másrészt pedig az euró értékének folyamatos csökkenése felértékeli a japán jent. Ez viszont tovább rontja a japán exportőrök kilátásait. A leminősítés után az euró jen árfolyama abszolút mélypontra süllyedt : egy euró mindössze 97,02 jent ért. Ez azt is jelenti, hogy Japán egyik legnagyobb vetélytársa ,Németország jóval olcsóbban kínálhatja termékeit a világpiacon.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez