Ópium ország

Afganisztán, Egyesült Államok – Ezzel a címmel adott ki könyvet saját hazájáról, Afganisztánról új hazájában, az Egyesült Államokban az a merész riporter, aki a szó szoros értelmében az életét tette kockára azért, hogy az Ópium ország megjelenhessen!

 

 Fariba Nawa szép szőke fiatal nő, aki Afganisztánban született, így pontosan tudja, hogy milyen hátrányt jelent ez egy oknyomozó riporternek ebben a tradicionális társadalomban.

 

Afganisztán állítja elő a világ ópiumtermelésének több mint 90%-át! Az egész társadalom minden porcikájában érzi ennek következményeit. A riporter leír például egy rettenetes esetet, amikor egy ópiumfüggő családfő eladja a kislányát egy nála 34 év évvel idősebb férfinek! Az ópiumkereskedelem egyik mellékterméke, hogy felbomlik a régi közösségi rendszer és a gyereklányok egyszerűen adás-vétel tárgyát képezik a különböző ügyletekben.
Hogy jut hozzá az elszánt oknyomozó riporter ilyen információkhoz? A könyvből kiderül, hogy döntő fontosságú a helyi megbízható kontaktember felkutatása. Különösen így van ez egy női riporter esetében, akinek gyakran van szüksége testőrre vidéken, ahol a magányos nőket szabad prédának tekintik.
A francia közszolgálati televíziónak az afgán – amerikai újságírónő elmondta, hogy senkinek sem tanácsolja a kabuli védett körzet elhagyását megfelelő helyismeret és kontaktemberek nélkül. Riporterkedni általában életveszélyes Afganisztánban, de a kábítószer kereskedelem ezen belül is tiltott terület. Egyrészt mert hatalmas pénzekről van szó, évente többmilliárd dollárt termel az ópium ipar. Ez milliók megélhetési forrása és a helyi hadurak hatalmának alapja! De nemcsak erről van szó! A kormányzati hatalom is jelentős részben ebből a pénzből működik. A CIA jelentései újra meg újra megerősítik, hogy Karzai elnök családja is érintett a kábítószer kereskedelemben. Dehát ezért is kapta a könyv az Ópium ország címet!

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez