Francia exminiszter őrizetben a pakisztáni fegyvereladási botrány miatt

Pakisztán, Párizs – A francia rendőrség kihallgatta és őrizetbe vette Donnedieu de Vabres egykori minisztert. Lakásán házkutatást hajtottak végre. A botrány elérheti Sárközy francia elnököt is, méghozzá épp a legkínosabb pillanatban, a májusi elnökválasztási kampány kellős közepén.

 

Az exminiszter őrizetbe vétele is egy korábbi francia elnökválasztási botrányhoz kapcsolódik. A gyanú szerint 1994- ben Franciaország úgy adott el tengeralattjárókat Pakisztánnak, hogy kikötötte: a pakisztáni kormány a pénz egy részét úgy utalja át, hogy azt Balladur akkori kormányfő választási kampányában fel lehessen használni. Sárközy elnök akkoriban a Balladur kormány minisztere és a kormányfő szóvivője volt. Két közeli barátját már korábban kihallgatták és letartóztatták. Thierry Gaubert és Nicolas Bazire a gyanú szerint személyesen intézte a kenőpénz eljuttatását Balladur választási kampányának számláira. Balladur szerint a húszmillió frank/ kb. három millió euro/ a lelkes párttagok befizetéseiből gyűlt össze. Balladur végül elveszítette az elnökválasztást 95- ben.

 

Most hamarosan bíróság elé kerülhet, mégpedig egy merénylet miatt, melyet Karachiban követtek el, és amelynek 11 francia hadmérnök esett áldozatul 2002- ben. “Számomra nem kétséges, az első miniszter után most sor kerül Leotard akkori hadügyminiszter és Balladur akkori kormányfő őrizetbe vételére is!”- közölte a tizenegy francia áldozat családtagjainak ügyvédje. Olivier Morice szerint egyértelmű az összefüggés és a vizsgálat nem állhat meg félúton!
De mi köze a Karachi merényletnek a kenőpénzhez, amelyet Franciaországban használtak fel az elnökválasztási kampány során? Csak annyi, hogy a fegyvereladási ügyletben a pakisztáni tisztikar is meg akarta kapni a maga kis külön pénzecskéjét. Valószínűleg meg is kapta volna, ha Balladurt megválasztják Franciaország elnökévé. Csakhogy nem ez történt! Balladur megbukott és nem tudott fizetni!A pakisztáni tisztek vártak egy darabig a megígért pénzre, majd megbízták a mindenható titkosszolgálatot, hogy figyelmeztesse a francia barátokat: ideje fizetni! A figyelmeztetés túl jól sikerült:az SIS által engedélyezett merényletben 11 francia hadmérnök meghalt Karachiban. Megpróbálták ráfogni a merényletet a tálibokra, de a helyszínre küldött francia nyomozók hamar kiderítették az igazságot. Az áldozatok családtagjai ügyvédet fogadtak és megindult a lavina.
Elérheti-e az ügy Sárközy elnököt is? Miért ne? – kérdezi az ellenzék, és a Sárközy által sokszor lekezelt sajtó. A szigorúan ellenőrzött ügyészség és rendőrség aligha terjeszti ki a vizsgálatot a köztársasági elnökre, de már a gyanú árnyéka is igen komoly hátrányt jelenthet a politikai túlélésért küzdő Nicolas Sarkozynek, aki jelenleg hátrányban van baloldali ellenfelével szemben…

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez