Puccspletykák Pakisztánban

Pakisztán, Iszlamabad, Dubai – Elhagyta a kórházat a pakisztáni elnök, de egyelőre Dubaiban marad. Hazatérésére továbbra sincs dátum, a rémhírek már nemcsak lemondásáról, hanem egy katonai puccs lehetőségéről is szólnak.

Ha van ország a világon, amelynek stabil, kiszámítható politikai vezetésre lenne szüksége, akkor az Pakisztán. De a stabilitás iránti igény a külvilág szempontjából, ha lehet még inkább indokolt: Pakisztán közelsége miatt az afgán dráma egyik főszereplője, ráadásul bevethető atomfegyverrel is rendelkezik.

A 190 milliós országra viszont leginkább a politikai káosz jellemző. Régóta folyik a színfalak mögötti harc az Amerika barát államfő és a tálibokkal kiegyezésre törekvő hadsereg között. Aszif Ali Zardari elnök, aki a néhai legendás Benazir Bhuttó férejként mintegy örökölte posztját, egy titkos jegyzékben az Egyesült Államok segítségét kérte a tábornokok megfékezéséhez. De mindez kiderült, lett is nagy botrány. De végül is a „balhét” a washingtoni nagykövet vitte el és lemondott. Az elnök látszólag sértetlenül került ki az ügyből. De aztán teljesen váratlanul Dubaiba távozott. Hivatalosan egy régóta beütemezett, rutinjellegű orvosi vizsgáltra. Innentől kezdve viszont zúdulni kezdtek a rémhírek. Az elnöknek infarktusa volt, élet és halál között van. Vagy: kutya baja, azért ment Dubaiba, mert fél a katonáktól Aztán: lehet, hogy vissza se jön, lemond és emigrációban marad. Hiába jöttek a hivatalos cáfolatok, a kedélyek nem nyugodtak meg. A legfrissebb pletyka pedig már egy előkészületben lévő katonai puccsról szól. Ilyesmire jó néhány példa volt már Pakisztán alig több mint hatvan éves, de mozgalmas történetében. Közben a Pakisztánból Afganisztánba vezető egyetlen komoly autóút zárva, a NATO-nak utánpótlást szállító kamionok a határon vesztegelnek. Ez még a NATO novemberi, tévedésből végrehajtott katonai csapásának következménye. Ugyancsak ellenőrizhetetlen pletykák keringenek a pakisztáni kormány és a tálibok béketárgyalásairól. A NATO- tagországok és főleg Amerika pedig tehetetlenül szemléli a pakisztáni hatalmi játszmát. Amelybe nemigen tudnak beavatkozni, viszont nagyon sokat veszíthetnek rajta.(RFI)

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez