Indiai-kínai vetélkedés az afgán természeti kincsekért

Afganisztán, Kabul, Új-Delhi – Előny Indiánál. Indiai vállaltcsoport nyerte meg az afgán kormány pályázatát bányalétesítésre a világ egyik legnagyobb vasérc lelőhelyén.

 

Hét indiai céget, magán- és állami vállalatokat tömörít az a konzorcium, amely történelmi áttörést hajtott vége Afganisztánban. Eddig ugyanis szinte kizárólag kínai cégek nyertek azokon a pályázatokon, amelyeket az érclelőhelyek kiaknázására írtak ki. De most az indiai konzorcium nyerte a „Hajigaki pályázatot.”A Kabultól 130 km-re keletre, Bamjan tartományban lévő Hajigakban 1,8 milliárd tonnányi kitermelhető 62 százalékos gazdagságú vasérc található. Egyelőre nem közölték, mekkora összegű beruházást ígért az indiai vállalatcsoport, de sok milliárd dollárról lehet szó. Ráadásul, követve a korábban a kínaiak által meghonosított gyakorlatot, nemcsak bányaépítést, hanem az egész környék sokoldalú fejlesztését is ígérték. Pl. egy 900 kilométeres vasútvonalat, amely a vasérc export útvonala lehet Irán felé.

Afganisztánban rendkívül gazdag vas, kobalt, réz, króm, lítium lelőhelyek találhatók. De ezek eddig feltáratlanok maradtak az infrastruktúra hiánya és a több évtizede zajló háború miatt. A Pentagon becslése szerint Afganisztán érckészletének értéke eléri az 1000 milliárd dollárt. A helyi hatóságok ennek az összegnek a háromszorosáról beszélnek.

Az indiai siker mögött persze politika is van. Afganisztán tudatosan építi a jó viszonyt Indiával – Pakisztán ősellenségével. A kabuli kormány ugyanis azzal vádolja Pakisztánt, hogy titokban továbbra is támogatja a tálibokat. Ezért az Indiával való kapcsolatépítéssel próbál nyomást gyakorolni Pakisztánra.(Le Monde)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez