Ne bántsd a civilt!-Omár mollah üzenete a táliboknak

Afganisztán, Kabul- Omár mollah, a tálibok szellemi vezetője a polgári lakosság megkímélésére hívta fel harcosait, de közben ismét követelte a külföldi csapatok azonnali kivonását Afganisztánból

 

 

Az egy évtizede megbuktatott tálib rezsim spirituális vezetője, Omar mollah, egy tálib internetes honlapon az afganisztáni polgári lakosság megkímélésére hívta föl harcosait. A tálibok által végrehajtott robbantásos, többnyire vak öngyilkos merényletek legfőbb áldozatai ugyanis többnyire ártatlan civilek. Ugyanakkor a most közzétett üzenetben Omár a külföldi csapatok azonnali kivonását is követelte. Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint ebben az évben csaknem 1500 polgári személy halt meg Afganisztánban és az áldozatok 80 százaléka a tálibok akciói következtében vesztette életét.

 

Omár mollah, aki a tálib rezsim országlása idején is rejtőzködött a nyilvánosság elől, 2001 óta teljes illegalitásban él. Figyelemre méltó azonban, hogy a mostani üzenetben először mutat hajlandóságot realizmusra, megértésre, netán tárgyalási készségre. Persze vannak más jelek is: szeptemberben meggyilkolták Rabbani volt afgán államfőt, aki Karzai jelenlegi elnök megbízásából próbált közvetíteni a kormány és a tálibok között. Azóta lezajlott egy, az afganisztáni megbékélést szorgalmazó nyilatkozattal végződő nemzetközi konferencia is Isztambulban, de nem sokkal ezt követően ismét 17-en haltak meg Kabulban egy bombamerényletben.(AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez