Ismét Arash énekli az iráni futballválogatott indulóját

Az iráni lakosság nagyon izgatott a közelgő futball-világbajnokság miatt, mivel hosszú idő után most először van lehetőség arra, hogy a perzsa focicsapat bejusson az elit tizenhatosba. Ezért leporolták és újra feldolgozták az iráni-svéd állampolgárságú Arash Labaf régebbi dalát, amelyet még a 2006-os világbajnokságra írt. 

Irán hosszú idő után ismét focilázban ég. Az elmúlt napokban ugyanis – a számtalan anyagi és szervezési probléma ellenére – az iráni labdarúgó-válogatottnak sikerült eljutnia az ausztriai edzőtáborba, ahol sikeresen vették az akadályokat, s így most utazhatnak Brazíliába a 2014-es foci világbajnokságra. Irán az F csoportban van, mégpedig Argentínával, Bosznia-Hercegovinával és Nigériával. Irán eddig soha nem jutott tovább az első csoportból, s sokak szerint talán most először van esély erre.

Ezért az egyik leghíresebb iráni származású énekes még 2006-ban megírta az Iran, Iran című dalt, amit most újra feldolgoztak, remixeltek és egy telejesn új videoklipet készítettek hozzá. Ez lesz az iráni foci válogatott indulója, már most gyakran adják az iráni televíziós csatornákon és százezrek látták az interneten.  

Arash Labaf 1977. április 23-án született Teheránban, majd ajd 10 éves korában szüleivel Svédországba, Malmöbe költözött. Egy interjújában kitért dédapjára és annak azeri származására és azt is leszögezte, hogy igen büszke azerbajdzsáni gyökereire is.

Arash épphogy befejezte a főiskolát mikor elkezdte énekesi karrierjét építeni és 2005. júniusában kiadta első dalát Boro Boro címmel, amely az egész Közel-Keletet bejárta.Zenei tevékenységeit ugyan a Warner Music Sweden képviseli, de Arash úgy döntött, hogy a dalokat anyanyelvén fogja énekelni ezzel is mutatva mély kötődését az Irán és perzsa kultúra iránt.

2009-ben részt vett, mint versenyző az Eurovíziós dalfesztiválon ahol Aysel-el alkotva egy duót vele adta első Always című számukat azerbajdzsáni színekben. 2011. májusában feleségül vette kedvesét Behnaz Ansari-t, a mennyegzőre Dubai-ban került sor.

{youtube}psTbdMT0NSk{/youtube}

A dal szövege, angol nyelven:

we are Iran’s Children
and we will always stay Iranian
together with one voice we will sing
together with one voice
Iran Iran Iran

its flag is in our hands
we’re shouting its name (Iran’s shout is on our lips )
we will beat our rivals ( We will make them sad )
if it is required
we will die for Iran

my nation is “Arian” (my generation is Aria’s generation)
so kind and friendly and sincere
anywhere i am anywhere in universe
i’ll sacrifice myself for every single part of Iran’s Land

“The Great Cyrus” is The king
“Arash the Archer” , is from Iran
i’ll sacrifice myself for iran’s culture
and its 2500years civilization

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez