A republikánusok 2016-os elnökjelöltjeiről szól a hét

A CNN csinált összeállítást a legfontosabb hírekről, amik a jobboldali párt háza táján történtek az elnökválasztással kapcsolatban.

Bár még csak két nap telt el a hétből, máris több esemény, bejelentés és nyilatkozat is lázban tartja az amerikai politikai újságírást, a 2016-os elnökválasztásra már most készülő Republikánus Párt kapcsán. Ezeket foglalta össze az amerikai hírtelevízió a weboldalán, ebből szemezgettünk.

Rob Portman kiszállt

Az ohiói szenátor alig két hete még azt mondta, fontolgatja, hogy elinduljon az elnökjelölti címért folyó párton belüli versenyen, de most kijelentette, hogy mégis inkább arra fog konventrálni, hogy megtartsa szenátori székét. Két éve majdnem ő lett Mitt Romney alelnökjelöltje, de végül nem őt választották. Ha indult volna, ő lett volna az első olyan republikánus elnökjelölt, aki támogatja a melegek házasságát.

Jeb Bush még mindig gondolkodik

George W Bush testvére mindig is egyike volt a lehetőséges jelölteknek és hónapok óta várja mindenki, hogy végre bejelentse, hogy indulni fog – vagy azt, hogy nem. Eddigi nyilatkozatai alapján általában biztosra veszik indulását, de ő maga ezt még soha nem jelentette ki egyértelműen. Most sem. Egy, a Wall Strett Journal által szervezett eseményen csak annyit mondott, hogy “gondolkodik” rajta és “nemsokára el fogja dönteni”, hogy mi legyen.

Ben Carson feltört

A szókimondásáról ismertté vált idegsebész az elmúlt évben vált sztárrá a konzervatív körökben, és egyelőre ő az egyetlen feketebőrű republikánus politikus, aki jelezte, hogy kedve lenne elindulni 2016-ban az elnöki székért. A CNN egy friss felmérésében már a második helyen állt Mitt Romney mögött a potenciális republikánus elnökjelöltek támogatottságát mutató listán.

Rand Paul a szenátusra koncentrál

Bár már egy ideje mondogatja, hogy a elnökjelöltség helyett inkább a szenátori választást fogja választani, kedden ezt hivatalosan is bejelentette Kentucky republikánus szenátora. Az állami törvények értelmében nem lehet rajta a neve az előválasztások alatt egyszerre a szenátori jelöltségről és az elnökjelöltségről szóló listán, így választania kellett. A jogszabályt a republikánusok hiába próbálták megváltoztatni a demokrata irányítás alatt álló állami kongresszusban.

Fotó: Europress/Gatty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez